Hlavní obsah

Welsch končí v NBA, bude hrát ve španělské Málaze

PRAHA

Český basketbalista Jiří Welsch opouští nejprestižnější soutěž světa NBA a po čtyřech letech strávených v zámoří přestupuje do španělského klubu Unicaja Málaga. Šestadvacetiletý hráč, který naposledy působil v klubu Milwaukee Bucks, se s úřadujícím mistrem španělské ligy dohodl na tříleté smlouvě. Welsch to řekl na páteční tiskové konferenci v Praze.

Foto: archiv

Jiří Welsch (na archivním snímku vlevo)

Článek

Odchovanec holického basketbalu v posledních čtyřech sezónách prošel v NBA pěti kluby. Začal v Golden State, pak hrál za Dallas, Boston, Cleveland a Milwaukee. Celkem v NBA nastoupil k 247 zápasům, v nichž nastřílel v průměru šest bodů.

Při posledních dvou angažmá si však příliš nezahrál a po letošní sezóně, kdy mu skončila smlouva, marně čekal na konkrétní nabídku. Přestože po skončení minulého ročníku tvrdil, že prioritou je pro něj setrvání v NBA, nakonec zvolil jistotu a rozhodl se přijmout nabídku Málagy, která je pravidelným účastníkem prestižní Evropské ligy.

"Nechtělo se mi dál slepě čekat na nějakou nabídku z NBA a přitom přijít o možné dobré angažmá v Evropě. Teď cítím úlevu, týdny nejistoty jsou za mnou. Angažmá v Málaze beru jako velkou výzvu," řekl dnes Welsch, který se v současné době připravuje s českou reprezentací na kvalifikaci mistrovství Evropy.

Welsch přesto věří, že se do NBA ještě může v budoucnu vrátit. Ve smlouvě má zakotvenou klauzuli, že jej Málaga v případě výhodné nabídky ze zámoří uvolní. "Pokud to vyjde, bude to super. Nikdo neříká, že odchod do Španělska znamená můj definitivní konec v NBA. Pokud to nevyjde, tak se nic neděje, sportovní život půjde dál. Rozhodně angažmá v Málaze neberu jako nějaký odskok," podotkl Welsch. S finančními podmínkami spokojený

Podle všeho si nepohorší ani finančně. V minulé sezóně v Milwaukee si Welsch měl vydělat téměř dva milióny dolarů, ve Španělsku má být jeho gáže srovnatelná. "Nebudu konkrétní, ale to, co mi nabídla Málaga, bych asi v současné chvíli od nikoho v NBA nedostal," uvedl Welsch.

Univerzální hráč, který může nastupovat na křídle i na rozehrávce, měl po skončení sezóny řadu nabídek. Vedle španělských týmů se o Welsche ucházely i kluby z Itálie, Španělska, Ruska či Turecka. V konečné fázi se hráč, který byl po Jiřím Zídkovi druhým českým vyslancem v NBA, rozhodl pro pokračování kariéry ve Španělsku, kde o něj projevily eminentní zájem Tau Céramica a právě Málaga.

"To finální rozhodování bylo poměrně složité, obě nabídky byly skvělé, svým způsobem lákavé a ten jejich souboj byl dost dlouho vyrovnaný. Nakonec rozhodl takový můj osobní pocit, že lepší bude jít do Málagy," popisoval Welsch.

Důležité podle něj bylo, že klub Unicaja o něj dlouho projevoval eminentní zájem. "Hlavní pro mě bylo, abych pravidelně hrál. Trenér mi dokonce říkal, že ode mě očekává, že budu mít jednu z vůdčích rolí. To je samozřejmě lákavé," řekl Welsch, pro kterého bude hlavní motivací obhajoba vítězství ve španělské lize a také úspěšné vystoupení v Eurolize. V ní letos Málaga došla do osmifinále.

Reklama

Související témata: