Hlavní obsah

Veselý neodvrátil prohru Fenerbahce na úvod sezóny Euroligy

Basketbalisté Fenerbahce Istanbul zahájili obhajobu titulu v Evropské lize nečekanou porážkou na hřišti nováčka soutěže Málagy 67:68. A to zejména kvůli nepovedené poslední čtvrtině. Prohru neodvrátil ani český reprezentant Jan Veselý, která nasbíral 12 bodů, osm doskoků a tři bloky a byl druhým nejužitečnějším hráčem Fenerbahce.

Foto: Facebook

Jan Veselý v dresu Fenerbahce Istanbul.

Článek

Turecký celek měl přitom utkání velmi dobře rozehrané a několikrát vedl o deset bodů. Naposledy ještě v závěru třetí čtvrtiny. Jenže do závěrečné části vstoupili domácí šňůrou 13:0 a vedení už nepustili. Obhájci titulu ještě mohutně dotahovali a v poslední vteřině měl na ruce vítěznou střelu Kostas Slukas, ale neproměnil.

Veselý v utkání proměnil čtyři ze šesti střel, stejnou bilanci měl z čáry trestného hodu. Sváděl těžké souboje s vysokým gruzínským pivotem Giorgim Šermadinim. A právě při jeho absenci na hřišti se Málaga nadechla k rozhodujícímu obratu.

Real Madrid vyhrál na palubovce Anadolu Efes Istanbul 88:74 zejména zásluhou slovinského mistra Evropy Luky Dončiče, který zaznamenal 27 bodů a byl zvolen hráčem utkání. Stále teprve osmnáctiletý rozehrávač má před sebou klíčovou sezonu, na jejímž konci by se mohl stát jedničkou draftu do NBA. A hned v prvním utkání ukázal, proč je považovaný za největší současný talent.

Vítězně začal i další favorit na celkové vítězství CSKA Moskva. Nejbohatší evropský celek s rozpočtem 45 miliónů eur (asi 1,16 miliardy korun) porazil Milán 93:84, přestože v poločase o 10 bodů prohrával. Nová posila Sergio Rodríguez k tomu přispěl 20 body, Cory Higgins přidal ještě o bod více.

Nejlepší výkon prvního kola předvedl Pierre Jackson, který dovedl Maccabi Tel Aviv k výhře 88:71 v Bambergu 27 body, 7 doskoky a 9 asistencemi a proměnil všech pět trojkových pokusů.

Evropská liga basketbalistů - 1. kolo:
Anadolu Efes Istanbul - Real Madrid 74:88
CSKA Moskva - Milán 93:84
Bamberg - Maccabi Tel Aviv 71:88
Olympiakos Pireus - Baskonia Vitoria 75:64
Unicaja Málaga - Fenerbahce Istanbul 68:67 (za hosty Veselý 12 bodů, 8 doskoků).

Reklama

Související témata: