Hlavní obsah

Basketbalisté oželí Whitfielda

PRAHA

Už v neděli se v Opavě schází čeští basketbalisté, pro něž tam ve čtvrtek duelem s Belgií začne kvalifikace ME 2007. V nominaci dvanácti hráčů pro šest utkání skupiny, v níž nás čekají ještě Maďaři a Rusové, nakonec trenér Zdeněk Hummel oželel rozehrávače amerického původu Whitfielda, který teprve před pár dny získal angažmá v ruském Permu.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trent Whitfield

Článek

"Neustále odkládal svůj příjezd k reprezentaci, už mi došla trpělivost. Nebylo to snadné rozhodnutí, protože jsem chtěl tým v maximální síle, ale po Whitfieldově poslední zprávě, že dorazí teprve v neděli večer a stihl by tak sotva tři tréninky, jsem mu sdělil, že už nemá cenu, aby se připojoval. Domnívám se, že s ohledem na pohodu, která se v týmu během soustředění vytvořila, je to správné řešení," vysvětluje Hummel, jemuž na rozehrávce budou alternovat Beneš a během léta v reprezentaci debutující Vrubl: "Snad oba tu zodpovědnost usnesou."

Klíčová pro hru národního týmu budou zřejmě výkony obou křídel, která se nyní začnou potkávat i ve španělské lize. "Welsch i Bartoň prokazovali už v přípravě kvalitu, ale nechceme hrát individualisticky jen na ně. Spíš se snažíme o týmový projev, hlavně v obraně. Snažíme se i eliminovat ztráty míče a do hry dostat rychlost," říká kouč, jenž nemůže využít marody Votroubka s Nečasem a do týmu se neprosadil čtvrtý krajánek z přípravy Pavlík.

Nominace ČR pro kvalifikaci ME:
Welsch (Malaga/Šp.), Bartoň (Badalona/Šp.), Hájek (Mlék. Kunín), Miloš (Prostějov), Starosta (Štrasburk/Fr.), Beneš, Sokolovský (oba Nymburk), Benda, Vrubl (oba A Plus Brno), Prášil, Pospíšil (oba Ostrava), J. Houška (Děčín). Program ve skupině: 31. 8. s Belgií, 3. 9. v Maďarsku, 6. 9. v Rusku, 9. 9. v Belgii, 13. 9. s Maďarskem, 16. 9. s Ruskem.
Všechna domácí utkání hrajeme od 17.40 h v Opavě.

Reklama

Související témata: