Hlavní obsah

Američanky se smiřují s první porážkou po 12 letech

SAO PAULO

Americké basketbalistky se po semifinálové prohře s Ruskem jen těžko smiřovaly se skutečností, že nebudou hrát o zlato. Velká série 50 vítězných zápasů na mistrovstvích světa a na olympijských hrách po dvanácti letech skončila. "Neporazitelný Dream Team" skončil stejně jako před třemi týdny jeho mužská obdoba. Trenérka Anne Donovanová složila hned po utkání přemožitelkám poklonu.

Článek

"Ještě nikdy jsem neviděla hrát Rusky tak dobře. Zatím měly průměr tří trojek na zápas a dnes jich daly osm," připomněla hlavní důvod porážky. Doslova ji nadchla pivotka Maria Stěpanovová. "Odvedla fantastickou práci. Strašila nás, i když zrovna nebyla u míče. Myslím, že hlavně kvůli ní jsme byly při střelbě tak nejisté," řekla Donovanová.

"Nechce se mi věřit, že nás čeká ještě jeden zápas a není to utkání o zlato," kroutila hlavou Sheryl Swoopesová. Trojnásobná olympijská vítězka není na porážky zvyklá, ale i bronz má pro ni svou cenu. "Bude těžké se vzpamatovat, ale rozhodně se nechci vrátit domů s prázdnýma rukama. Ještě dobře, že máme den volno, abychom přišly na to, co jsme udělaly špatně," citovala Swoopesovou agentura AP.

Rusky už nemají strach z nikoho

Swoopesová ještě před turnajem tvrdila, že vždy, když selžou američtí basketbalisté, ženy zachrání čest. Teď už to neplatí. List US Today připomněl, že letošní rok se zapíše do historie amerického basketbalu černým písmem. Je to poprvé od roku 1975, kdy na světovém šampionátu nezískali zlato ani muži ani ženy.

Američanky na světové scéně naposledy prohrály v roce 1994 s Brazílií. Teď budou muset po dlouhé době do kvalifikace na olympijský turnaj.

Rusky získaly zlato naposledy před 23 lety ještě jao Sovětský svaz a ani v Brazílii zatím nijak nezářily. Ve skupinách prohrály s USA, Francií i Českou republikou. "Ale od začátku turnaje jsme se hodně zlepšily. Teď už nemáme strach z nikoho," prohlásila rozehrávačka Ilona Korstinová.

Reklama

Související témata: