Hlavní obsah

Čeští házenkáři se o ME utkají s Běloruskem, Bosnou a Finskem

Trondheim

Čeští házenkáři se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2020 utkají ve čtyřčlenné skupině s Běloruskem, Bosnou a Hercegovinou a Finskem. Rozhodl o tom dnešní los v norském Trondheimu, dalšími dvěma pořadatelskými zeměmi šampionátu budou Švédsko a Rakousko.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Čeští házenkáři už znají své soupeře v kvalifikaci na ME 2020.

Článek

Na mistrovství Evropy na začátku roku 2020 bude poprvé v historii startovat 24 týmů, díky čemuž se zvýší počet postupujících z kvalifikace. Na šampionát projdou první dva celky z každé skupiny a k nim ještě čtyři nejlepší týmy z třetích míst. Pořadatelské země stejně jako vítěz letošního Eura Španělsko mají účast na závěrečním turnaji jistou.

Jednotlivé reprezentace odehrají v kvalifikace tradičně šest zápasů ve třech cyklech po dvou utkáních. První duely jsou na programu v říjnu a program vyvrcholí příští rok v červnu.

Český celek na lednovém evropském šampionátu obsadil senzačně šesté místo a vyrovnal nejlepší výsledek samostatného národního týmu na vrcholných akcích.

Reprezentanti byli zařazeni do druhého výkonnostního koše a los jim poměrně přál, neboť z prvního koše mohli dostat mnohem zvučnější soupeře než Bělorusko jako Francii, Chorvatsko nebo Německo. Naopak Bosna je podle žebříčku nejsilnějším soupeřem z třetího koše.

"Podle mého názoru je naše skupina velmi vyrovnaná. Bosna, která mohla být zrovna tak ve druhém jako ve třetím koši, je tak ze třetího koše nejsilnější družstvo. Finsko je pro nás trochu neznámá a Bělorusko je velmi kvalitní tým," uvedl v tiskové zprávě jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

S Běloruskem se reprezentanti naposledy utkali na světovém šampionátu v roce 2015 v Kataru. V souboji o konečné 17. místo, znamenající Prezidentský pohár pro týmy nepostupující ze skupiny, český celek zvítězil až po střelbě sedmimetrových hodů. V základní době skončil duel remízou.

"Bělorusové mají velmi dobrý tým, kvalitní hráče a na posledním mistrovství Evropy hráli velmi dobře. Možná nemají takový zvuk jako Francie nebo Německo, ale je to opravdu kvalitní soupeř," řekl Filip.

Los kvalifikačních skupin:
Skupina 1: Německo, Polsko, Izrael, Kosovo.
Skupina 2: Chorvatsko, Srbsko, Švýcarsko, Belgie.
Skupina 3: Makedonie, Island, Turecko, Řecko.
Skupina 4: Slovinsko, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko.
Skupina 5: Bělorusko, ČR, Bosna a Hercegovina, Finsko.
Skupina 6: Francie, Portugalsko, Litva, Rumunsko.
Skupina 7: Maďarsko, Rusko, Slovensko, Itálie,
Skupina 8: Dánsko, Černá Hora, Ukrajina, Faerské ostrovy.

Reklama