Hlavní obsah

Boston - Cleveland 96:83Stav série 3:2Basketbalisty Bostonu dělí jedna výhra od finále NBA

Boston
Aktualizováno

Basketbalisté Bostonu drží v play off NBA domácí neporazitelnost a v sérii s Clevelandem se díky tomu na jedinou výhru přiblížili k postupu do finále. V pátém utkání o titul ve Východní konferenci Celtics zvítězili 96:83 a ujali se vedení 3:2 na zápasy. V pátek budou mít šanci na palubovce soupeře sérii ukončit a vybojovat první finálovou účast od roku 2010. Clevelandu naopak hrozí, že poprvé po třech letech pro tým skončí sezóna před finále.

Foto: Greg M. Cooper, Reuters

Hvězda Clevelandu LeBron James se probíjí přes dvojici bránících hráčů Bostonu Jaysona Tatuma (vpravo) a Marcuse Smarta.

Článek

Celtics vyhráli i desátý domácí zápas v letošním play off. Jejich lídrem byl dvacetiletý nováček Jayson Tatum s 24 body, jen o rok starší Jaylen Brown přidal 17 bodů a zkušený Al Horford zaznamenal 15 bodů a 12 doskoků. Oba celky se tentokrát přetahovaly o vedení pouze do poloviny první čtvrtiny, následující úsek domácí vyhráli o 19 bodů (27:8) a zbytek utkání kontrolovali.

"Play off z člověka dokáže vymáčknout to nejlepší," řekl Tatum. Zaznamenal už devátý dvacetibodový výkon v play off a útočí na rekord slavného Kareema Abdula-Jabbara, který v nováčkovské sezóně odehrál takových zápasů deset. V pátém utkání bylo Tatuma plné hřiště, bilanci vyšperkoval ještě sedmi doskoky, čtyřmi asistencemi a čtyřmi získanými míči. "Takový výkon snad od nováčka ani nelze očekávat, ale víme, že v dalších letech bude hrát ještě lépe," řekl trenér Bostonu Brad Stevens.

Hvězdný LeBron James byl na straně Cavaliers s 26 body nejlepším střelcem zápasu, k tomu doskočil deset míčů. Ale zavinil i šest z celkových 15 ztrát hostů a domácí obrana mu v poslední čtvrtině dovolila dát jen dva body. K ruce měl ještě Kevina Lovea, který dal 14 bodů, ale zbytek základní pětky dohromady přidal jen deset bodů při střelbě 2/14 z pole.

"Měl jsem tam dobré momenty, ale myslím, že každý z nás je už v této fázi unavený. Ale pořád jsem se snažil tvořit akce a držet naději na výhru. Budeme mít ještě příležitost vynutit si sedmý zápas a vrátit se sem, záleží to jen na nás," řekl James, jehož dělí jediná porážka od ukončení série sedmi účastí ve finále NBA.

Finále Východní konference play off NBA - 5. zápas:
Boston - Cleveland 96:83 (stav série 3:2).

Reklama

Související témata: