Hlavní obsah

Poslední snadné sousto, nebo zase trápení? Florbalisté hrají o sebevědomí

Praha

Díky přímému postupu stvrzeném úterní výhrou nad Švýcary 6:4 si čeští florbalisté mohli ve středu dopřát volný den a sledovat, který tým si vybojuje právo je vyzvat v dnešním čtvrtfinále mistrovství světa v Praze (od 19.30, ČT Sport). Výhrou nad Estonci 3:2 postoupili mezi elitní osmičku Dánové, kteří český tým dosud nikdy neporazili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude se kapitán Matěj Jendrišák radovat i po čtvrtfinále s Dány?

Článek

Na šampionátu zatím z Dánů rozhodně nejde strach, prezentují se špatnými výkony. Finové i Norové je porazili o šest gólů, hvězdní Švédové dokonce o pětadvacet. „V jednom zápase vás každý může potrápit. Záležet bude hlavně na našem výkonu, nechceme spoléhat, že zahraje špatně soupeř,“ upozorňuje asistent trenéra Milan Fridrich.

Češi mají v hlavách memento nečekané skupinové porážky s Lotyši i trápení v úvodním zápase šampionátu s Německem, kdy se ukázalo, že role tvůrců hry jim tolik nesedí. Však se na mezinárodní scéně potkávali takřka výhradně s týmy z elitní světové čtyřky.

Ty se, pokud nedojde k nějaké senzaci, potkají i v sobotním semifinále, kde by Češi narazili na Finy (čtvrtfinále hrají s Německem), tedy rodnou zemi reprezentačního kouče Petriho Kettunena.

Ve čtvrtfinále tak půjde i o udržení pohody, která v týmu zavládla po výhře a výborném výkonu se Švýcary. „Doufám, že tím zápasem jsme si nalili trochu toho sebevědomí na hokejky a budeme schopni Dány technicky přehrát tak, jak bychom měli,“ věří kapitán Matěj Jendrišák.

Soustředí se na sebe

„Dánové odehráli poslední dva šampionáty výborně, minule skončili na pátém místě. Musíme se hlavně soustředit na sebe. Stále je hodně věcí, které musíme zlepši,“ připomíná Fridrich, někdejší kapitán národního týmu.

Byl také u posledního souboje s Dány, před čtyřmi lety je Češi porazili rovněž ve čtvrtfinále 5:1. Vítězstvím českého týmu skončilo i šest dalších vzájemných zápasů, jen ten v roce 2002 až po prodloužení.

Recept proti outsiderům je osvědčený, otupit jejich snahu rychlými góly. „To pomůže vždycky. Musí se najít pohoda. Hráči se musí soustředit vždy jen stoprocentně na každý souboj a každý míček, pustit ostatní věci za hlavu,“ plánuje Fridrich.

Reklama