Hlavní obsah

Přelomový šampionát! Obrovská spokojenost, hlásí šéf českého florbalu

Praha

Měl rozporuplné pocity. Na jedné straně radost z organizačně parádně zvládnutého šampionátu, který trhal divácké rekordy. Na druhé zklamání z výsledku – český florbal se neposunul z pozice na chvostu elitní čtyřky. Prezident Českého florbalu Filip Šuman ale považuje mistrovství světa v Praze za přelomové pro tento stále mladý sport.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

První muž českého florbalu Filip Šuman, vlevo trenér reprezentace Petri Kettunen.

Článek

Zástupci Mezinárodní florbalové federace prohlásili, že šampionát byl ještě větší, než čekali. Vaše hodnocení?

Se šampionátem panuje obrovská spokojenost. Přímým zrcadlem byl nejen zájem fanoušků, který byl ještě větší, než jsme předpokládali, ale i reakce všech federací. V sobotu se na kongresu IFF sešlo 50 zemí a nepamatuju, že by se někde země shodly, že to pro ně byl šampionát do určité míry přelomový, strašně důležitý pro rozvoj florbalu u nich doma. Spokojenost těch zemí je obrovská.

V čem byl přelomový?

Celým aranžmá šampionátu. Snažili jsme, aby bylo pro každého účastníka na nejvyšší úrovni. Divácký program i zážitek byl na výjimečné úrovni, což se potvrdilo na návštěvách (celkem téměř 182 000 diváků). Všem jsem se snažil popsat šampionát v Česku před 20 lety, kdy jsme tu měli průměrnou návštěvou přes 200 diváků, což je akce, jakou může z těch sedmdesáti zemí na světě, kde se hraje florbal, uspořádat skoro každý.

Ale od té doby se florbal hodně posunul.

Cesta, kterou český florbal ušel, je opakovatelná, založena na postupném vývoji. Ty země se nemusejí koukat, kde je český florbal teď jako na nedosažitelnou metu, ale když se podívají na tu cestu, je pro ně strašně motivující.

Jak může šampionát pomoct českému florbalu? Asi se nedá čekat, že budou najednou chodit tisíce diváků i na ligová utkání…

My potřebujeme pokračovat v plynulém rozvoji, kterým ten sport prochází. Tohle nemá být vrchol, jen posun florbalu v některých záležitostech. Míra zájmu diváků, médií a partnerů může kluby v Česku zase posunout, zlepšit jejich pozici.

Hodnocení šampionátu z pohledu české reprezentace už tak veselé nebude.

Sportovně úspěchem nedopadl, od začátku jsme říkali, že chceme získat medaili, což se nepovedlo. Musíme si přiznat, že v semifinále i zápase o bronz k té medaili úplně blízko nebylo.

Na druhou stranu po porážce s Lotyši ve skupině hrozilo, že šampionát skončí blamáží…

Já si vzpomněl, jak jsem před deseti lety v Ostravě prožíval zápas s Lotyšskem, kdy míra mé nervozity byla nesnesitelná. Zalezl jsem si pod střechu haly a bál se, že se zbourá to, co jsme šampionátem chtěli dokázat. Tady těch scénářů, jak se může šampionát vyvinout, bylo víc. Naštěstí vyšel hned ten první, Němci nás uklidnili. Opravdu se ukázalo, že zápasy začínají být vyrovnanější než dřív, překvapivých výsledků bylo mnohem víc.

Ale pořád se objevovaly výsledky jako 25:0, obsazení finále i zápasu o bronz bylo tradiční… Jak zapracovat na ještě větší vyrovnanosti elity?

Některé země udělaly za poslední dva roky větší posun než jiné, ale díky mladosti florbalu se špička bude dál posouvat. Je vidět, že styl, jakým hrají Švédové, udělal zase výkonnostní posun. Ještě chvíli potrvá, než bude z těch šestnácti týmů teoreticky každý schopen vyhrát.

Kongres tu schválil testování zkrácení třetin na patnáct minut. I to má pomoct k vyrovnanosti?

Začne probíhat čtyřleté testovací období, i na mezinárodní úrovni. Ve chvíli, kdy se zkrátí hrací čas, vyjde se vstříc zájmu diváků a médií, které v dnešní době chtějí, aby se vše odehrávalo rychleji. A když se podíváme na vývoj skóre v jednotlivých utkáních, tak to bude mít vliv na vyrovnanost toho sportu, protože se velmi často rozhoduje v závěrech, kdy slabší týmy odpadávají fyzicky.

Kdy se vrcholný florbal do Česka vrátí?

Bavíme se o tom, že v roce 2021 by se sem po osmnácti letech mohlo vrátit mistrovství světa juniorů. A je šance, že se budeme bavit o ženském šampionátu v roce 2023.

Sestřih utkání Česko - ŠvýcarskoVideo: Český florbal

Český florbal

Reklama