Hlavní obsah

Janáček má jako druhý český žokej na kontě tisíc výher

Sanlúcar de Barrameda

Václav Janáček se stal druhým českým žokejem, který má na kontě tisíc vítězných dostihů. Úctyhodné mety dosáhl v pátek na pláži jihošpanělského letoviska Sanlúcar de Barrameda. O úspěchu Janáčka ČTK informoval dostihový manažer Jiří Zlámaný.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Třiatřicetiletý Janáček, pocházející z Chroustovic na Chrudimsku, ovládl závěrečný dostih tradičního třídenního mítinku v sedle valacha Mind the Gap. Navázal tak na Filipa Minaříka, která má aktuálně 1673 vyhraných dostihů.

Svůj první dostih v kariéře Janáček v dubnu 2002 nedokončil. Na premiérový triumf dosáhl o rok později v Karlových Varech s koněm Verior. Žokejem (50 výher) se stal v dubnu 2005 a pětistou výhru oslavil před šesti lety už ve Španělsku.

Janáček je pětinásobným českým i španělským šampionem a tisícovku výher nasbíral ve dvanácti zemích. Vedle Česka a Španělska, kde působí osmým rokem, uspěl mimo jiné ve Francii, Itálii, v Kataru, Maďarsku či v Maroku. V roce 2009 vytvořil v Česku rekord v počtu výher v sezoně, poté co ovládl 82 dostihů.

Dvojnásobný vítěz Českého derby dosáhl patnáctkrát na ceněná klasická vítězství. Naposledy slavil letos v červnu, kdy ovládl derby ve Španělsku.

Reklama