Hlavní obsah

Obyvatelé Calgary v referendu odmítli kandidaturu na ZOH 2026

Calgary

Obyvatelé Calgary se v referendu vyslovili proti pořádání zimních olympijských her v roce 2026. Podle předběžných údajů bylo proti více než 56 procent zúčastněných voličů. Výsledek hlasování není závazný, očekává se ale, že ho městská rada bude respektovat. O dalším osudu kandidatury bude patnáctičlenný sbor jednat v pondělí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Obyvatelé Calgary se v referendu vyslovili proti pořádání zimních olympijských her v roce 2026 (ilustrační foto).

Článek

Podle neoficiálních výsledků se do referenda zapojila jen necelá polovina ze 767 734 oprávněných voličů a 56,4 procenta z nich hlasovalo proti pořádání her. Oficiální výsledky budou zveřejněny v pátek.

Ve hře o ZOH 2026 tak s největší pravděpodobností zůstanou dvě kandidatury, švédská metropole Stockholm a italský projekt Cortiny d'Ampezzo s Milánem. Ani u nich ale není jisté, zda vydrží až do června příštího roku, kdy se bude na kongresu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne volit pořadatel.

Proti pořádání ZOH se totiž vyslovila nová městská rada Stockholmu a italská kandidatura nemá podporu státu. Začátkem října vyřadil MOV ze seznamu uchazečů turecký Erzurum.

Reklama

Související témata: