Hlavní obsah

Ledová královna Sáblíková ukázala, že pořád umí vyhrávat

Hammar
Aktualizováno

Česká ledová královna Martina Sáblíková už zase sedí po pátečním vítězství v závodě Světového poháru na 3000 m v Hamaru na rychlobruslařském trůnu. Zatím dočasně. Kralování musí potvrdit v březnu ve finále za oceánem. Tento týden před sebou ale má vrchol sezóny - světový šampionát na jednotlivých tratích v německém Inzellu.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Štastná Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem (ilustrační foto)

Článek

V pátek jste po téměř dvou letech vyhrála závod Světového poháru. Je to příjemné pocit, že jste nezapomněla vyhrávat?

O tom jsem nikdy nepochybovala, vždyť v lednu jsem vyhrála pětku na mistrovství Evropy v Collalbu. Vždycky jdu do závodu s cílem zajet co nejlepší výsledek. Ale je pravda, že jsem si uvědomila, jak dlouho se mi ve Světovém poháru nepodařilo vyhrát. V pátek se mi jelo opravdu skvěle, cítila jsem se silná i na konci, což bývá málo kdy. Určitě to byl skvělý pocit, a hlavně povzbuzující před vrcholem sezóny, který pro mne bude teď v Inzellu na mistrovství světa na jednotlivých tratích.

Němka Gunda Niemannová vyhrála 98 závodů Světového poháru, vy zatím 49. Dá se tohle číslo vůbec překonat?

O tom jsem nikdy nepřemýšlela, nehoním se za rekordy. V jednatřiceti letech o tom ani nemá smysl uvažovat. Při závodě záleží na spoustě okolností, a ty se musí sejít, abyste vyhráli. Důležitý je ve velkých závodech výsledek, rekordní čas je něco navíc a nedá se zajet na všech dráhách.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sábliková na trati 3000 m.

O vrcholu sezóny v Inzellu hovoříte od začátku sezóny. S čím tam budete spokojená?

S co nejlepšími výsledky, samozřejmě bych ráda medaili. Klíčové budou čtvrteční trojka a sobotní pětka. Po nich budu moci říct, jestli sezóna byla úspěšná nebo ne. Vítězství z Hammaru nepřeceňuji, chyběly tam některé špičkové závodnice, především nejlepší Holanďanky.

A co dvanáctý celkový triumf ve Světovém poháru na dlouhých tratích...

Finále se jede v březnu v Salt Lake City, před tím bude ještě v Calgary světový šampionát ve čtyřboji. Je to daleko. Kdo by nechtěl vyhrát seriál Světového poháru podvanácté, ale o tom fakt nepřemýšlím, soustředím se maximálně na Inzell.

Přípravu na novou sezónu jste zahájili později. Jsou pro vás z tohoto pohledu dobré výsledky překvapením?

Nevím, jak to Petr (trenér Nováka - pozn. autora) dělá, ale funguje to, i když do závodů chodím z tréninku a třeba patnáctistovku beru letos jako doplněk. Důležité je, že se cítím skvěle po zdravotní stránce. V minulých sezónách jsem měla velké problémy, vlastně i v této, kdy mě v prosinci brzdily zažívací potíže, ale to bylo něco jiného, než bolesti zad a kolen. Jdeme tomu naproti, rozšířili jsme realizační tým, mám kolem sebe výborné zdravotní zázemí, a také fyzioterapeuty. Jakmile se objeví, byť jen náznak, ihned ho řešíme. Preventivně, a hlavně pravidelně také cvičím. Pro mne je hodně důležité, že se cítím zdravá a mám to i v hlavě. Teď mám z rychlobruslení zase radost a je to znát při závodech. Kéž mi to vydrží co nejdéle.

Triumfy ve Světovém poháru
1500 metrů: 1x
3000 metrů: 32x
5000 metrů: 13x
Hromadný start: 2x
Týmový závod: 1x
Celý seriál: 11x

Reklama