Hlavní obsah

Hurá do Chicaga, ve hře budou miliony. Česko posílá na mistrovství světa poprvé dva zástupce

Dva čeští zástupci jedou za moře bojovat o pořádný balík. Ve hře bude na mistrovství světa ve squashi milion dolarů, tedy zhruba 22 milionů korun. Pro vítěze je připraveno 72 tisíc dolarů, tedy 1,6 milionu korun. České jedničky dostaly šanci zahrát si MS díky uděleným divokým kartám. Mezi muži nastoupí Daniel Mekbib, v ženské části pavouka bude bojovat v americkém Chicagu Anna Serme. Do prvního kola nastoupí už v sobotu. Turnaj pro 64 nejlepších hráčů světa se uskuteční ve skleněném kurtu v nádražní hale Union Station.

Foto: Irena Vanišová

Úřadující mistr republiky ve squashi - Daniel Mekbib. Teď se ukáže na MS.

Článek

„Pro squash jsou to odměny snů. Půjdu si šampionát užít a předvést co nejlepší výkon. Těším se na atmosféru," neskrývá nadšení už jen ze samotného startu na MS Daniel Mekbib. Ten v minulém roce poprvé ovládl domácí šampionát. „Je skvělé, bojovat o takové částky. Snad se to uchytí a zavedou se vyšší prize money také na dalších squashových turnajích," podporuje kolegu úřadující česká královna squashe Anna Serme.

Vůbec poprvé se přímo mistrovství světa nebude hrát kvalifikace. Probojovat se na vrcholnou squashovou akci pro hráče, kteří jsou na PSA žebříčku níže než na 60. až 70. místě, je takřka nemožné. „Jediná cesta vedla přes divoké karty nebo přes některé turnaje, jejichž vítězové automaticky na světový šampionát postoupili. Takových míst bylo pro muže sedm a pro ženy dokonce jen čtyři. Je proto fantastické, že jsme se sem dostali," vysvětlil Mekbib, který je v současné době na 100. místě žebříčku PSA. Serme se drží na 82. místě.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Jan Koukal devatenáctý mistrovský titul nezískal, prohrál v semifinále s Danielem Mekbibem. Ten potom celé mistrovství vyhrál.

Čeští squashisté se na mistrovství světa dostali díky divokým kartám, o které zažádala Česká asociace squashe. „Jsme moc rádi, že nám bylo vyhověno. Pomohlo, že máme dobré vztahy se světovou federací. Nejvýše postavení squashoví funkcionáři si také všimli naší crowdfundingové akce, přes kterou jsme chtěli podpořit olympijskou kampaň," prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář Českého squashe.

Čeští hráči nastoupí do úvodního kola jako outsideři. Mekbib vyzve Skota Alana Clyneho, 46. hráče světa. „Už jsem dokázal porazit soupeře, který byl podobně kvalitní. Těším se na ten zápas," hlásí Mekbib, který se v únoru zúčastnil turnaje v Seattlu.

To Anna Serme se utká s Angličankou Emily Whitlockovou, dvacátou squashistkou světa. „Nejsem pod tlakem, těším se," směje se před startem na MS česká hráčka.

Poslední účast českého zástupce v hlavní soutěži na světovém šampionátu je z roku 2011. V nizozemském Rotterdamu tehdy nastoupil Jan Koukal, který dohrál v 1. kole. Tehdy ještě v kvalifikaci žen nastoupila Olga Kolářová. V letech 2013 a 2017 se pouze v kvalifikacích zúčastnilo MS české duo Olga Kolářová a Daniel Mekbib.

Reklama