Hlavní obsah

Dokonalý sportovní zločin? Podvodníci narazili

Michal OsobaPrávo

Vypadá to jako dokonalý sportovní zločin. Sportovci si nechají upravit vlastní krev, a tím jsou při dopingových testech neodhalitelní. Jenže jak potvrdil nedávný světový šampionát klasických lyžařů v Seefeldu, kde bylo zatčeno pět běžců na lyžích, ani tito podvodníci nemusejí spravedlnosti uniknout.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rakouský dopingový hříšník Max Hauke na archivním snímku.

Článek

Mezinárodní síť se sídlem v německém Erfurtu a klienty také mezi běžci na lyžích byla odhalena i díky práci rakouské policie. „Prvotní impuls přišel díky informacím, které dostala WADA (Světová antidopingová agentura), že se něco v okolí Erfurtu a doktora Schimdta děje a může to mít dohru na lyžařském šampionátu,“ vysvětluje Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

Policejní razie pak rezultovala mj. v odhalení rakouského lyžaře Maxe Haukeho přímo při autotransfuzi. Jak funguje? „Sportovec si nechá odebrat několik set mililitrů vlastní krve v přípravném období, ta se zakonzervuje v lednici a těsně před závodem se aplikuje zpět do krevního řečiště,“ popisuje Chlumský.

„Tím má v krvi více hemoglobinu a větší množství kyslíku se dostane do pracujícího svalu, čímž se dosáhne větší vytrvalosti,“ líčí.

V podezření 21 sportovců
Německé úřady podezírají z krevního dopingu v napojení na erfurtskou laboratoř zatím jednadvacet sportovců z osmi zemí a pěti různých sportů – tří zimních a dvou letních. Jména zatím zveřejněna nebyla.

Dají se hříšníci odhalit i bez součinnosti s policií? „Ty skladované krevní buňky vykazují určité změny, které se dají rozpoznat. Ale tyto testy se nedělají u každého vzorku,“ říká antidopingový expert, jenž si nedělá iluze, že erfurtská laboratoř je jediným místem, kde lékaři za úplatu pomáhají sportovcům podvádět.

Už před patnácti lety byla v USA odhalena laboratoř Balco, mezi jejíž klienty patřila sprinterská hvězda Marion Jonesová, zejména cyklistům pomáhali italský lékař Michel Ferrari a v rámci „Operace Puerto“ španělský doktor Eufemian Fuentes. Síť jeho klientů se ale dosud nepodařilo plně rozkrýt.

Reklama