Hlavní obsah

Velká nadále bez mecenáše. Odměny zůstávají stejné, ujišťují pořadatelé. Novinkou je tréninkový Taxis

Praha

Ani čtyři měsíce od odstoupení České pojišťovny nemá Velká pardubická generálního partnera. Pořadatelé však ujišťují, že přípravy na letošní 129. ročník slavného dostihu (13. října) probíhají podle plánu, dotace zůstanou na loňské úrovni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Jan Faltejsek na koni Tzigane Du Berlais oslavuje vítězství v dostihovém závodu 128. Velká pardubická.

Článek

„Odměny budou ve stejné výši jako v uplynulém roce, tedy pět milionů korun," oznámil Martin Korba, ředitel Dostihového spolku, který Velkou pořádá od roku 1993. Vzhledem k absenci mecenáše musí rozpočet akce pokrýt Dostihový spolek. Včetně čtyř kvalifikačních dostihů, které bývalý hlavní sponzor také podporoval.

Spolek po odchodu České pojišťovny oslovil město a stát. Doposud bezúspěšně. Nyní je ale na dobré cestě dohoda se strategickým partnerem, společností Autotrans. „V tuto chvíli finišují jednání," uvedl Korba s tím, že v závěrečné fázi jsou také jednání s ministrem zemědělství o poskytnutí záštity nad legendárním dostihem.

Problémem je  poničená cílová rovinka

Management Dostihového spolku však řeší i jiný problém – poničenou cílovou rovinku. V zimních měsících stálo pod hlavní tribunou umělé kluziště, kromě klasického bruslení se na něm nedávno odehrál i zápas v koňském pólu. Výsledek tříměsíčního provozu? Poškozené chodníky, travnatý pruh pro diváky a především cílový prostor. Nová sezona začne 8. května, stihnou dát organizátoři dráhu do odpovídajícího stavu?

„Revitalizace cílové rovinky běží podle harmonogramu. Pracuje se i na dalších úpravách. V příštím týdnu se bude pískovat dráha, máme připraveno rekordních 600 tun písku. V minulosti to bývalo kolem 200 tun," podotkl Korba. Letošní sezona na pardubickém závodišti zahrnuje 9 dostihových dnů, kvalifikace na Velkou proběhnou v obvyklých termínech: v květnu, červnu, srpnu a v září. Novinkou v areálu je tréninkový Taxisův příkop, který závodiště vybudovalo v průběhu zimy. „V zájmu bezpečnosti tam budou mít trenéři šanci připravit koně na Taxis," pověděl Korba.

Reklama

Související témata: