Hlavní obsah

MOV oficiálně upravil výsledky bobů z olympijských her v Soči

Lausanne

Pět let po skončení olympijských her v Soči Mezinárodní olympijský výbor oficiálně potvrdil změněné výsledky soutěží bobistů, z nichž byli kvůli dopingu diskvalifikování původní ruští vítězové. Závody dvojbobů i čtyřbobů vyhrál domácí reprezentant Alexandr Zubkov, MOV však ruské bobisty už v roce 2017 kvůli zapojení do státem podporovaného dopingového programu vyloučil a udělil jim doživotní distanc.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Zubkov přišel o dvě zlaté medaile, proti trestu ale opakovaně protestoval. Verdikt nakonec potvrdil i arbitrážní soud CAS a nyní jsou vyčerpány veškeré možnosti na odvolání. Letos mu dvouletý trest udělila i Mezinárodní bobová a skeletonová federace. U ruského soudu si ale Zubkov vymohl, že může ve vlasti dál používat titul dvojnásobného olympijského vítěze.

Zlato ve dvojbobech tak definitivně získají Švýcaři Beat Hefti s Alexem Baumannem, ve čtyřbobech připadne titul lotyšské posádce Oskarse Melbardise, jenž navíc dostane bronz za dvojboby. Původně dvakrát třetí Američan Steven Holcomb se už stříbrných medailí nedočká, v květnu 2017 nečekaně zemřel ve věku 37 let.

Diskvalifikace Zubkova i posádek původně dvakrát čtvrtého Alexandra Kasjanova se dotkla i obou českých strojů, které v Soči pilotoval Jan Vrba. V dvojbobech si spolu s Michalem Vackem polepšil z 24. na 22. místo. Čtyřbob se posunul na 14. příčku, což je Vrbovo maximum ze tří olympijských účastí.

Reklama

Související témata: