Hlavní obsah

Lokalita pro rychlobruslaře? Svaz už má další

Hlinsko

Český svaz rychlobruslení má po dalších úspěších Martiny Sáblíkové v Hlinsku na Chrudimsku vytipovanou další lokalitu, kde by mohla stát hala pro rychlobruslaře. Pozemky jsou v soukromých rukou, konkrétní místo zatím nelze uvést, řekl ČTK předseda Českého svazu rychlobruslení Josef Nechutný. Minulý pátek o záměru jednal se starostou Hlinska Miroslavem Krčilem (bezpartijní za ČSSD).

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem na archivním snímku.

Článek

"Představili jsme mu ideový záměr a vysvětlili, co to všechno obnáší. Hala není jen pro Martinu Sáblíkovou, bude mít mnohem víc možností sportovního vyžití," uvedl Nechutný.

Podle něj leží Hlinsko v oblasti s příznivými klimatickými podmínkami s nadmořskou výškou kolem 600 metrů. "Má také potenciál, aby multifunkční zimní aréna byla využívána sportovci i veřejností," uvedl Nechutný. Vzdálenost od velkých měst, například Pardubic nebo Prahy, a horší dopravní dostupnost podle něj nejsou zásadním problémem.

Starosta Krčil se spolupráci na přípravě haly nebrání. "Je to zajímavá myšlenka pro Hlinsko i pro celý region. Nechci ale stavět vzdušné zámky, jsem realistou," řekl Krčil s tím, že záleží hlavně na účasti státu, v menší míře i hejtmanství.

Jak uvedl minulý týden pro Český rozhlas hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), kraj by se na projektu mohl podílet. Ve spolupráci s městem by mohl přispět hlavně na úpravu okolí, parkovacích ploch, případně investicí do silniční infrastruktury. Podmínkou je, aby financování výstavby haly převzal stát.

Podle Nechutného by se do konce května mělo uskutečnit jednání mezi svazem, Pardubickým krajem a městem. Pokud se dohodnou na společném postupu, obrátily by se na stát s požadavkem na financování stavby. Prvotní studii haly má svaz již zpracovanou.

Pro rychlobruslařskou halu se v minulosti hledaly či nabízely jiné vhodné lokality. Měla stát například ve Velkém Oseku na Kolínsku, v Novém Městě na Moravě na Žďársku nebo v Brně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.