Hlavní obsah

Olympiádu dětí a mládeže vyhrála Praha, nejvíc zlatých získala Morava

Liberec

Vítězem IX. Letní olympiády dětí a mládeže je se 459 získanými body reprezentace hlavního města Prahy. Nejvíc zlatých medailí si ale z Liberce odvážejí mladí sportovci na jižní Moravu. Získali rovných 30 zlatých. V celkovém hodnocení skončil Jihomoravský kraj na třetím místě za Středočeským krajem.

Tak vypadala Olympiáda dětí a mládeže v LiberciVideo: Toyota ČR

 
Článek
Fotogalerie

Tým z Libereckého kraje, který letos letní olympiádu pořádal, skončil na pátém místě a má 11 zlatých, 16 stříbrných a deset bronzových medailí. ČTK o tom za organizátory informovala Lenka Vrátná.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách, je nejdůležitějším mládežnickým projektem ČOV. Do bojů se v Liberci zapojilo 3400 mladých sportovců.

V 65 disciplinách se rozdělovalo 1163 medailí. Poslední medaile se rozdělovaly dnes ve volejbale, fotbalu, florbalu, orientačním běhu, tenise, basketbalu, beachvolejbalu, skocích na trampolíně a sportovní střelbě. Olympiáda skončila, v pátek už se budou mladí sportovci rozjíždět domů.

Liberecký kraj je nejúspěšnějším krajem, sedmkrát za sebou vyhrál zimní olympiádu. V letních soutěžích ale zdaleka tak úspěšný není. Dětská olympiáda nebyla v Libereckém kraji poprvé, zkušenosti má už z pořadatelství zimní olympiády v roce 2010. "Byl jsem nadšený z té atmosféry tady. Liberecký kraj po devíti letech potvrdil, že umí zorganizovat sportovní akci v tak velikém rozsahu," ohodnotil práci organizátorů olympiády místopředseda ČOV Filip Šuman. Partnerem akce byla automobilka Toyota.

Účastníci podávali špičkové výkony a padla i řada osobních rekordů a to vše navzdory tropickým teplotám, které také lámaly rekordy. "Ten teplotní rozdíl mezi zimní ODM 2010 a letošní mohl být v některých dnech přes 40 stupňů, to už je co říct," poznamenal Šuman.

Reklama

Související témata: