Hlavní obsah

Šonka ovládl na Balatonu kvalifikaci a stáhl ztrátu na vedoucího Japonce

Aktualizováno

Český pilot Martin Šonka vyhrál kvalifikaci na třetí závod světového šampionátu Red Bull Air Race na Balatonu. Do celkového pořadí si tak připsal tři body a v prvním kole nedělního závodu poletí proti německému soupeři Matthiasu Doldererovi. Druhý český pilot Petr Kopfstein obsadil osmou příčku a v neděli narazí na Američana Michaela Gouliana.

Foto: Red Bull Content Pool

Kvalifikace na Balatonu vyšla Martinu Šonkovi parádně.

Článek

Každý bod je ve zkrácené sezoně zlatý. Martin Šonka si za výhru v kvalifikaci připsal tři a na vedoucího Japonce Muroju ztrácí na druhé příčce průběžného pořadí šest bodů. Lídr šampionáítu skončil devátý.

"Pokaždé, když letím, chci vyhrát, takže z vítězné kvalifikace máme radost. Ale hlavní přijde zítra. Letíme proti Matthiasovi, který má jedno z nejrychlejších letadel tady a je to mistr světa z roku 2016. Musíme zůstat koncentrovaní, všechno do detailu znovu projít a připravit se na zítřek," zdůraznil Šonka hned po přistání.

V prvním kvalifikačním letu udělal chybu, když přesáhl limit přetížení 11 G, za což byl penalizován jednou sekundou. Ve druhém letu tak byl pod tlakem, ale zvládl ho skvěle, i když zvolil těžkou trajektorii průletu tratí.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein se těší podpoře českých fanoušků.

"Před námi letělo několik velmi rychlých pilotů a tohle byla jediná cesta, jak uspět. Riskantní varianta, ale tentokrát vyšla. Jsem rád, že se práce celého týmu vyplatila a přinesla nám výsledek. Není na co čekat, musíme se snažit sbírat co nejvíce bodů a taktizovat opravdu nemůžeme. Znovu ale opakuji, je to jen kvalifikace, důležité přijde zítra," říká Šonka.

Reklama