Hlavní obsah

Žádná medaile! Český favorit na stupně nedolezl

Lezec Adam Ondra na MS v Japonsku přes slibné kvalifikační výsledky na medaili v boulderingu nedosáhl. Český vítěz semifinále byl v konečném pořadí šestý. Zítra ho čeká kvalifikace v lezení na obtížnost, v němž obhajuje stříbro. Titul v úterý získal vítěz SP Narasaki.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Adam Ondra na MS ve sportovním lezení.

Článek

Ondra, který má z boulderingu světový titul z roku 2014 a další dvě stříbra, vstupoval do finále jako velký kandidát na medaili. Finálové "problémy" mu ale nesedly. Začalo to hned tím prvním, na který se lezci museli rozeběhnout a vyskočit. Brněnský rodák se dokázal zachytit jen jednou, ale při následném přesunu už nebyl úspěšný a pak už se ve čtyřminutovém časovém limitu ani nedostal do startovní pozice.

Podobně marné bylo jeho snažení i při dalších třech cestách a jako jediný z finalistů nezapsal ani jednu zónu. Všichni měli alespoň dvě. Šestadvacetiletý český reprezentant si alespoň polepšil ve srovnání s loňským MS, kde v boulderingu vypadl v semifinále.

Zabojuje o OH

Na top ve finále dosáhl jen Narasaki, který zdolal první tři bouldery a přidal ke zlatu z roku 2016 druhý světový titul. Další medaile se braly za tři zóny, přičemž rozhodoval počet pokusů potřebných k jejich dosažení. Stříbro získal Rakušan Jakob Schubert, třetí příčku obsadil Yannick Flohé z Německa.

Ženskou soutěž ovládla favorizovaná Janja Garnbretová, která jako první žena dokázala obájit světový titul v této disciplíně. Dvacetiletá Slovinka, která letos vyhrála celkové hodnocení SP v boulderingu, se ve finále jako jediná dostala na vrchol tří ze čtyř cest.

Ondra si může spravit chuť v lezení na obtížnost, které ve středu začíná kvalifikací. Semifinále a finále je na programu ve čtvrtek. Pro českou lezeckou jedničku je na tomto MS nejdůležitější kombinace, která se uskuteční příští týden. V této disciplíně se bude totiž bojovat o místa na OH v Tokiu.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Hačiodži (Japonsko):
Bouldering:
Muži:
1. Narasaki (Jap.)
2. Schubert (Rak.)
3. Flohé (Něm.)
...6. Ondra
v kvalifikaci 57. Stráník
71. Konečný
96. Kříž (všichni ČR)
Ženy:
1. Garnbretová (Slovin.)
2. Nogučiová (Jap.)
3. Coxseyová (Brit.)
...v kvalifikaci 55. Adamovská (ČR).

Reklama

Související témata: