Hlavní obsah

Dvořák: Největší problém pro sportovce bude smog

Na slavnostním zahájení odpočítávání posledního roku před zahájením XXIX. letních olympijských her nebude ve středu chybět ani české zastoupení. „Ještě jsme neviděli oblohu, je tu strašný smog,“ informuje přímo z Pekingu místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

Článek

Jaká je atmosféra v Pekingu před slavnostním zahájením odpočtu jednoho roku do zahájení olympijských her?

Na náměstí Tchien-an-men už se připravují velké tribuny a pódium, kde začne předseda MOV Rogge odpočítávání. V China World Hotelu, kde bydlíme a kde za rok budou bydlet hlavy států, jsou na to samozřejmě také upoutávky. Jinak jsem toho ale zatím z atmosféry ve městě moc neviděl, prohlídka po sportovištích nás čeká až ve středu.

Víte, jak bude středeční slavnost vypadat?

Zatím scénář neznáme, ale bezpochyby to bude bombastické. Vůbec je tady zatím všechno perfektně zorganizované, Číňané to uchopili psychologicky dobře. Jsou tu představitelé misí ze všech 205 členských zemí MOV.

Co všechno už jste v Pekingu stihl?

Přiletěli jsme už v pátek, kdy jsme měli jednání s velvyslancem a dohadovali jsme kooperaci činnosti do začátku her. To znamená všechny prozaické věci jako konzulární servis nebo výpomoc výpravě. Pak jsme byli v naší patronátní škole, tu má tady každý stát. My jsme dostali velmi kvalitní školu, studenti byli velice milí a přívětiví, je to vlastně náš první fan club, který nás bude za rok povzbuzovat. V úterý ráno jsme měli vlastní seminář, kde se dohadovaly protokoly, akreditace, transport, medicínské zajištění a další věci, což vyšlo na celý den. Ve středu projdeme sportoviště a pak nás čeká workshop, kde bude možné se na všechny detaily doptat.

Oficiální pouť po sportovištích vás tedy teprve čeká, ale určitě už jste nějaká viděl.

Jsem tu už potřetí, ty lokace znám, viděl jsem i místa výstavby. Jsem zvědav, jak se to za poslední dobu posunulo, ale podle všeho to bude velké a zajímavé. Číňané navíc deklarovali, že všechny stavby budou do konce roku hotovy.

Jak vůbec funguje komunikace s Číňany? Je bezproblémová?

V té olympijské rodině funguje dobře, jako dobrovolníci jsou tady studenti mezinárodní univerzity, takže s komunikací není problém, umějí anglicky, francouzsky i rusky. Ale když jsme jeli třeba taxíkem, to už je horší. Ono se tu dá totiž složitě řídit auto, člověk by musel požádat o licenci. Organizátoři slíbili, že ke každému autu dodají dva šoféry, kteří se budou střídat a buď budou jazykově vybaveni, nebo s sebou budou mít asistenta. V každém autě by navíc měl být navigační systém.

Jak funguje v Pekingu doprava? Jsou tam časté zácpy?

To je děsivé. Navíc jsme tu ještě neviděli oblohu, je tu strašný smog. To je nejčastější otázka, která je tu kladena, ale organizátoři ujistili, že omezí dopravu osobních aut. V Pekingu jsou jich totiž tři milióny a každý den tisíc přibývá! Během her to chtějí eliminovat, navíc zastaví provoz továren, kterých je kolem Pekingu spousta stejně jako dolů. Je jasné, že tohle bude pro sportovce největší problém, musíme udělat velkou osvětu, aby s tím počítali.

Reklama

Související témata: