Hlavní obsah

Vítěz dražby věnoval Coubertinův rukopis olympijskému muzeu

Lausanne

Kupec originálního rukopisu barona Pierra de Coubertina s ideou založení moderních olympijských her věnoval tento vzácný manifest olympijskému muzeu v Lausanne. Dosud neznámým vítězem prosincové dražby v New Yorku, jenž Coubertinův čtrnáctistránkový dokument získal za rekordní sumu 8,8 milionu dolarů (201 milionů korun), byl podle MOV ruský miliardář Ališer Usmanov, prezident Mezinárodní federace šermu.

Foto: Karel Felt, Právo

Vchod do muzea MOV v Lausanne, ilustrační snímek.

Článek

"Je to historický okamžik. Coubertinův rukopis se dnes vrací na místo, kam náleží, do svého olympijského domova," řekl na ceremoniálu prezident MOV Thomas Bach.

Manifest napsal zakladatel Mezinárodního olympijského výboru De Coubertin v roce 1892, tehdy mu bylo teprve 29 let. O dva roky později byl jeho plán na mezinárodním kongresu v Paříži přijat a v roce 1896 se v Aténách uskutečnily první novodobé hry.

O dokument v prosincové newyorské aukci usilovali tři kupci. Olympijský manifest výrazně překonal dosavadní rekordní částku zaplacenou za sportovní suvenýr. Dres baseballové legendy Babea Rutha z jeho angažmá v New York Yankees v letech 1928 až 1930 se loni v červnu vydražil za 5,6 milionu dolarů.

Reklama

Související témata: