Hlavní obsah

Van den Hoogenband žádá jasné stanovisko k lidským právům v Číně

HAAG

Trojnásobný olympijský vítěz Pieter van den Hoogenband vyzval prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Roggeho, aby se otevřeně vyjádřil k otázce lidských práv v Číně. Podle nizozemského plavce by to bylo vhodné s ohledem na srpnové olympijské hry v Pekingu.

Článek

Van den Hoogenband ve sloupku pro nejčtenější nizozemský deník De Telegraaf napsal, že Rogge by měl jménem všech sportovců veřejně žádat zlepšení situace kolem lidských práv v Číně. "Může počítat s mou naprostou podporou a projevem sympatií," uvedl.

Takové vyjádření by podle úřadujícího olympijského vítěze na kraulařské stovce pomohlo sportovcům soustředit se jen na přípravu na olympiádu, nikoliv na rozbory politické situace v komunistické Číně. "Sportovci by mohli odkázat na postoj MOV, kdyby se jich ptali na jejich názor v této citlivé otázce. My sportovci se soustředíme především na to, abychom podali životní výkon, protože je nemožné být zároveň zapletený do politiky," vysvětlil.

Rogge už dříve řekl, že nemůže nařizovat politické změny v Číně ani jakékoliv jiné zemi, protože MOV je sportovní, nikoliv politická organizace.

Kolem porušování lidských práv v Číně se v posledních týdnech znovu rozpoutává živá debata. Političtí aktivisté volají po tom, aby se v pořadatelské zemi letošní olympiády zlepšilo dodržování lidských práv i svobody tisku. Komunistická vláda však tuto kritiku odmítla jako pokus o zpolitizování her. Podle Van den Hoogenbanda kvůli těmto diskusím hrozí, že se sport půl roku před olympiádou dostane do pozadí.

Reklama

Související témata: