Hlavní obsah

Šokující zpráva ze Slovenska. Kvůli koronaviru se nebude nic hrát ani v Itálii

Bratislava/Ptaha
Aktualizováno

Slovensko hlásí šokující zprávu. Ústřední krizový štáb SR vydal nařízení, podle kterého se s okamžitou platností zakazuje pořádání všech sportovních akcí v zemi. Předběžně by měl zákaz platit v následujících dvou týdnech. "Zakazuje se pořádání jakékoliv sportovní, kulturní a společenské akce v nejbližších čtrnácti dnech," řekl podle serveru topky.sk s odkazem na text agentury SITA dosluhující předseda vlády SR Peter Pellegrini. K podobnému kroku sáhla i italská vláda. Ta zakázala kvůli šíření koronaviru konání všech sportovních akcí do 3. dubna. Týká se to i fotbalové Serie A, která se nesmí hrát ani před prázdnými tribunami.

Foto: Profimedia.cz

střední krizový štáb SR na pondělním zasedání nařídil okamžitý zákaz pořádání všech sportovních akcí

Článek

Zákaz na Slovensku začne platit v úterý 10. března. Na Slovensku je dosud sedm potvrzených případů nákazy koronavirem. "Neměli by se konat žádná divadelní představení, plesy, oslavy, sportovní akce a také žádné akce veřejného charakteru, kde by se mohlo sejít více lidí," vyhlásil Pellegrini.

V Itálii se hrála fotbalová liga nez diváků, na Slovensku se ale rozhodli jít razantnější cestou a nakonec padlo rozhodnutí o úplném zákazu všech akcí. "Přistoupili jsme k plošnému zákazu. Nechceme specifikovat, zda jde o fotbalový zápas nebo o běžecký závod. Jednoduše potřebujeme eliminovat situace, kdy se scházejí lidé ve větším počtu z různých koutů země a pak se zase rozejdou domů. Právě to je živná půda k tomu, že stačí jeden nakažený člověk a poté se to může hromadně šířit dál," konstatoval Pellegrini.

Slovenský fotbalový svaz (SFZ) v této souvislosti přijal zásadní rozhodnutí a v souvislosti s rizikem přenosu koronaviru (COVID-19) během akcí, které spadají do jeho gesce.  "Slovenský fotbalový svaz respektuje všechny opatření, která byla přijata státními orgány a institucemi. Zápasy soutěží, které řídí Slovenský fotbalový svaz, plánované v termínu od 14. do 19. března, se odkládají na naurčito," uvádí se v prohlášení SFZ s tím, že pokud hlavní hygienik SR rozhodne o tom, že by se barážový zápas s Irskem o postup na EURO 2020 měl hrát bez diváků, bude jej plně respektovat. "SFZ garantuje vrácení všech peněžních prostředků v souvislosti se zakoupenými vstupenkami.

"Akceptujeme toto rozhodnutí. Zdraví lidí je na prvním místě. Zároveň musíme zanalyzovat všechny možnosti a řešení vzniklé situace. O dalším programu Fortuna ligy vás budeme informovat," uvedl Ivan Kozák, prezident Unie ligových klubů, která je řídícím orgánem nejvyšší slovenské fotbalové soutěže.

Server Šport.sk vypočítal, že pouze tento týden se výluka dotkne 44 zápasů nejvyšších soutěží nejvýznamnějších kolektivních sportů. Hokej přijde o 18 extraligových duelů, fotbal o šest prvoligových. Jisté tak je, že příští středu nezačne podle plánu série prvního kola hokejového play off.

Vedle akcí v kolektivních sportech se nebudou konat ani slovenské šampionáty v běhu na lyžích, sportovní střelbě, atletických vícebojích a squashi. Zrušena byla i chodecká Dudinská padesátka.

Zákaz platí také v Itálii

Sportovní akce jsou zakázané také v Itálii a to až do 3. dubna. Opatření, k jehož zavedení v pondělí odpoledne vládu vyzval prezident Italského olympijského výboru (CONI) Giovanni Malago, oznámil premiér Giuseppe Conte. Vláda epidemií nejhůře postiženého evropského státu zároveň rozšířila karanténu na celou zemi a prodloužila uzavření škol. V Itálii se potvrdilo od minulého měsíce už 9172 případů nákazy a 463 osob zemřelo.

"Nevidím důvod, aby se nadále konaly sportovní akce, a myslím při tom i na fotbalovou ligu. Je mi líto, ale všichni fanoušci to musejí akceptovat," uvedl Conte.

Zápasy Serie A se dosud mohly hrát bez diváků, což byl případ i nedělních pěti duelů. Italský ministr sportu Vincenzo Spadafora nicméně označil pokračování soutěže navzdory rozšíření viru za nezodpovědnost. Do konce sezony jedné z nejvýznamnějších evropských soutěží zbývá dvanáct kol.

Není jasné, jak se vládní dekret dotkne klubových a reprezentačních mezinárodních soutěží a zápasů, na něž nedosahují pravomoci CONI. Ve fotbalové Lize mistrů mají odehrát zápasy Juventus, Neapol a Atalanta Bergamo, v Evropské lize jsou Inter Milán a AS Řím.

Několik hodin před národním olympijským výborem přerušil kvůli koronaviru veškeré aktivity Italský svaz zimních sportů. Opatření se netýká jen sportovců, kteří už jsou v dějištích Světových pohárů nebo na juniorském mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, případně usilují o úspěch v celkovém hodnocení.

Reklama

Související témata: