Hlavní obsah

Petr Kůrka: Kateřina mi snad prozradí své tajemství

Karel FeltSport.czPrávo

Do Austrálie odcházející trenér Petr Kůrka (44) je jedním z nejlepších sportovních střelců v historii. Získal čtyři tituly mistra světa a k tomu dalších šest stříbrných a tři bronzové medaile. Z evropských mistrovství má rovněž čtyři zlaté, ale hned jedenáct stříbrných a šest bronzových. Patřil do zlaté generace s Bakešem, Vargou a Soukeníkem. Českou reprezentaci vedl téměř deset let.

Článek

Proč jste se rozhodl právě pro Austrálii?

Je pravda, že už jsem mohl být v Indii, ale tam byly nepokoje, tak jsem to odmítl. Evropa, s výjimkou Finska, mě neláká a země Golfského zálivu nebo Jižní či Severní Amerika také ne. I z těchto koutů jsem měl nabídky. Chtěl jsem i životní změnu. A to je Austrálie, kde je navíc krásná příroda. Budeme žít s manželkou v Adelaide. Zatím nevím, jestli u moře nebo blíž k lesům. Smlouvu jsem podepsal s tamním svazem na čtyři roky. Vím, že na nějakou úroveň je dostanu brzy, pak půjde o to, vychovat z nich špičkové střelce. Možná to bude práce na dva olympijské cykly. Ale tam nebudu pod psychický tlakem.

Co myslíte, že vám bude nejvíc chybět?

Těším se, ale ta rodná hrouda včetně té naší někdy nepříjemné mentality mi budou určitě chybět. Kdybych mohl, přestěhoval bych naši šumavskou chalupu.

Austrálie je po střelecké stránce pole neorané?

To pole zoráte, uvláčíte a zasejete za chvíli. Dlouho ale potrvá, než se na něm něco urodí.

Kdy se jako rodina vůbec sejdete?

Letos před Vánoci. Přiletí i Kateřina s manželem Mattem. My s manželkou odletíme v lednu, Katka možná až po mistrovství Evropy nebo po porodu. Tohle ukáže čas.

Vy u klokanů, Kateřina v Minnesotě, bude fungovat kromě rodinných pout i nějaké trenérské spojení?

Katka ví, co má dělat. To už dlouho, protože ona je dál, než jsem se dostal ve vzduchovce já. Znám podstatu a postup, ale nevím ten finální přístup, kdy je na palebné čáře sama, jak dokáže tak perfektně zvládat závody. Myslím nejen technicky, ale psychicky. Věřím, že mi snad jednou, třeba až skončí, prozradí své tajemství. Fungoval jsem spíš jako manažer, zajišťoval, aby všechno, co potřebuje, fungovalo. Jen jsem jí třeba poradil nebo s ní konzultoval, co udělat před závodem, jak postupovat, když jí to nešlo v tréninku. Zkrátka záležitosti, kdy lze využít moje letité závodnické i trenérské zkušenosti.

Nebudete jí právě v tom hle jako trenér chybět?

V tomhle ohledu bych jí mohl chybět. Znám ji, vím, jak na ni. Spolupráce bude pokračovat, s tím počítají i v Austrálii. Už za ní ale při závodech nebudu sedět. Ledacos jsme i teď řešili e-mailem. Docela dobře je možné, že za mnou přiletí na soustředění. Pojmeme to jako rodinně-tréninkovou akci. Může přiletět i s Mattem Emmonsem.

Komu ji v Česku trenérsky svěříte?

Vladislavu Šaňákovi, který vedl v reprezentaci už mne a celé naše skvělé družstvo včetně olympijského vítěze ze Soulu Vargy. On ji zná po mně nejlépe. To by mohlo fungovat.

Na finále Světového poháru v Bangkoku jste byl už na vedlejšák?

Oficiálně jsem ukončil trenérskou činnost v Česku k 31. říjnu. Letěli jsme ten den, tak jsem to pochopitelně ještě vzal na rozloučenou, ale střelci mi výsledkově radost neudělali.

V jakém stavu českou střeleckou reprezentaci v puškách zanecháváte?

To by měli zhodnotit jiní, ale myslím si, že v lepším, než jsem ji převzal. Střelci, které jsem vedl, mají dobrý přístup ke střílení a vědí, co mají dělat. Co se týká výsledků, mohlo to být lepší v mužské kategorii. Věřil jsem, že vychovám eso, jako je Kateřina. To se mi nepodařilo. Dochází ke změnám, omlazení, příští rok to může být jiné. Ale úplně špatné to rozhodně není. Na ženy jsem hrdý, máme světové a navíc mladé družstvo. Katka se po porodu vrátí, měla by střílet na mistrovství světa 2010 v Mnichově.

Kdo z mladých by se mohl prosadit?

Sýkorová, Haman a Hrabovský, to jsou tři talenty, kvůli kterým jsem dokonce zvažoval, že nabídku z Austrálie odmítnu. S nimi se dají dělat v budoucnosti velké věci. Oni sami se chtějí stále zlepšovat a mají i doma skvělé zázemí. Když jim to zrovna nepůjde, je třeba podržet. Škoda že Šmol, který vystřílel účast na olympiádě, měl tak špatnou sezónu. Má na to, ale musí si srovnat hlavu.

Navrhl jste svého nástupce u reprezentace?

Nenavrhl, protože tuhle práci nikdo nechce dělat. Například Milan Bakeš to odmítl. Nasadil jsem vysokou laťku a vést střelce v klubu a v reprezentaci, to se nedá dost dobře spojit. Stojí to hrozně moc sil a dostanete se do problémů i v klubu, který vás platí. Střelecký svaz nemá peníze na profesionálního trenéra. Měl jsem snad jedinou výhodu, že většina střelců v reprezentaci byla od nás z SKP Rapid Plzeň, takže se to dalo jakžtakž spojit. Zdůrazňuji, že tohle sezení na dvou židlích není dobré. Trenér střelecké reprezentace by měl být profesionál, který bude disciplínu řídit od mládeže přes juniory až po seniory, trenérsky i manažersky.

Vrátil byste se ještě do českého střelectví?

Nevylučuji nic. Třeba tam budu dva cykly, třeba zaklepu za dva roky na dveře. To ukáže čas.

Reklama