Hlavní obsah

Squashová asociace řeší problém: Může hrát i veřejnost?

Po skoro po dvou měsících mohou sportovci po uvolnění vládních nařízení do squashových kurtů. Od pondělí 11. května se totiž otevřela veškerá vnitřní sportoviště. Určitá nejistota kvůli správnému výkladu zavládla u squashistů, kteří sice hrají díky sklu na izolovaném kurtu, ale zároveň přicházejí do kontaktu. A ten je povolen pouze pro organizovaný sport. Ostatní musí dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Foto: Irena Vanišová

Elitní český squashista Daniel Mekbib v akci s legendárním Janem Koukalem.

Článek

„Nemáme jasno v tom, co přesně se myslí pojmem neorganizovaná činnost. Je to veřejnost, která není členem klubů? Pokud ano, tak v tom případě hrát squash nemohou. Ptáme se ministerstva zdravotnictví, ať nám výklad upřesní. Chceme mít jistotu," prohlásil Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe v tiskové zprávě pro média.

Začátkem března proběhl domácí šampionát v Ostravě, kde tituly získali Daniel Mekbib a Anna Serme. Nedlouho poté už propukla koronavirová pandemie a squashová centra se uzavřela... Vnitřní sportoviště se pak otevřela až toto pondělí. Pro squash ale s otazníkem. Například ve výkladovém stanovisku České unie sportu se píše, že tento specifický raketový sport je možné zpřístupnit jen organizovaným sportovcům. Pro komerční hodiny neorganizovaných sportovců platí rozestup 2 metry, což je v podstatě nerealizovatelné.

Foto: Irena Vanišová

Squash zná nové šampiony - mistrovství republiky vyhrál Dan Mekbib, mezi ženami triumfovala Anna Serme.

„Kladli jsme otázky na příslušné autority, požadovali jsme vysvětlení. Například vláda s námi komunikovala rychle, věnovala se nám také Národní sportovní agentura. Bohužel tyto instituce se odkazují na ministerstvo zdravotnictví, které veškeré výklady schvaluje. Jenže ministerstvo nám ani po několika týdnech odpověď nedalo," upřesnil Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe. „Jde hlavně o provozovatele squashových center, kteří nechtějí udělat chybu. Sankce za porušení jsou totiž velké."

Podle aktuálních údajů asociace neotevřelo 11. května kolem padesáti procent squashových center. „Žádáme ministerstvo zdravotnictví, ať nám odpoví. Chápeme, že organizovaná činnost nemá limity, ale chceme vědět, jak je to s neorganizovanými sportovci. Co je tím myšleno a můžeme pozvat také veřejnost na kurty?" ptá se předseda Cvikl.

Ten obecně vítá vládní uvolňování v rámci koronavirové pandemie. „Závodní hráči jsou nadšení, že mohou vzít zpět rakety do ruky a jít trénovat. Několik turnajů jsme jim sice bohužel museli zrušit, ale týmové soutěže přesouváme na září," dodává.

Reklama