Hlavní obsah

Verner: Nová generace krasobruslařů je dost silná

Michal OsobaPrávo

Oba své závody krasobruslařské Grand Prix má Tomáš Verner za sebou, po třetím místě v Pekingu nestačil v Moskvě jen na Francouze Jouberta. Jestli to ale bude stačit na postup do finále v Soulu, bude vědět až po víkendovém posledním závodě seriálu v Tokiu.

Článek

Předpokládám, že z Ruska jste se vracel s lepšími dojmy než z Číny…

Lepší to bylo už jen v tom, že jsem si vezl stříbro, a to přece jen vypadá lépe než bronz (úsměv). Největší radost mám ale z toho, že mé jízdy mají stoupající kvalitu.

Přesto vám k osobnímu rekordu ještě deset bodů chybělo. Kde jste je poztrácel?

Budu muset zapracovat na tom, aby byl krátký program dobře zajetý a zvládl jsem všechny skokové prvky. Když jeden chybí, hned je to těch deset bodů dolů. K tomu musím přidat čistou volnou jízdu, což se mi v Moskvě dařilo první polovinu, druhá byla horší.

Po závodě jste říkal, že vám už docházely síly. Potřebujete zlepšit kondici?

Síly mi nedocházely proto, že bych nebyl dobře připraven. Nikdy jsem nemakal tolik jako letos v létě, spíš jde o to, nenechat se svázat tím předzávodním stresem a nervozitou. Věřím, že na příští velké akci už v sobě tu sílu, abych zvládl všechny skoky, mít budu.

Před startem Grand Prix jste říkal, že pro vás bude důležité, jak rozhodčí budou vnímat vaši volnou jízdu v rytmu tanga. Byl jste spokojen s tím, jak ji ocenili?

Byl. Vím, že ji umím zvládnout lépe, přesto jsem měl bodové zisky dobré, v Moskvě jsem za volnou dostal víc bodů než Joubert.

Teď jste na předposlední postupové příčce do finále, ale v Tokiu vás z ní mohou vyšoupnout Američané Weir a Carriere. Budete víkendový závod sledovat s napětím?

Určitě ho budu sledovat velmi pozorně. Samozřejmě nebudu nikomu přát nic špatného, ale byl bych rád, kdyby se to tak nějak zamíchalo v můj prospěch (úsměv).

Je důležité startovat ve finále Grand Prix i kvůli rozhodčím, aby si vás zařadili do elitní skupiny?

Určitě tomu přikládají váhu, ale už se v minulosti stalo, že velký šampionát vyhrál někdo, kdo ve finále Grand Prix nestartoval. Spíš je to prestižní pro nás závodníky se tam ukázat.

Do Asie byste se vypravil už podruhé v sezóně. Užil jste si v Pekingu i něco jiného než jen trénink a závody?

Bohužel ne, jeli jsme až jako poslední a před závodem jsem se nechtěl rozptylovat. Ale byl jsem tam počtvrté, takže to hlavní jsem už viděl. Spíš jsem se chtěl podívat na olympijské stadióny, ale tam jsem se bohužel nedostal.

Z toho, co jste zatím na závodech Grand Prix viděl, kdo vás nejvíc překvapil?

Překvapilo mě, jak rozhodčí ocenili mladé závodníky, Kanaďana Chana a Japonce Kozuku. Nezvládali čtverné skoky, přesto jim rozhodčí házeli dobré známky. To, že na Americké brusli byli domácí krasobruslaři druhý a třetí a vyhrál Japonec, určitě překvapením je.

Po ukončení kariéry mistrů světa Buttla a Lambiela oznámil předčasný konec sezóny i Japonec Takahaši. Vypadá to, že uspět na mistrovství světa bude letos jednodušší…

S tím nesouhlasím. Sice pár zkušenějších odešlo, ale mladí kluci se derou nahoru a ta nová generace je dost silná. Možná Buttle věděl, co dělá, když skončil poté, co viděl svého nástupce. Blíží se olympiáda ve Vancouveru, Kanada chce mít své závodníky vpředu, snaží se jim posílit sebevědomí, a když má tak šikovného krasobruslaře, jako je Chan, může si to dovolit.

Reklama