Hlavní obsah

Střelec Kostelecký po útoku v Afganistánu: Cítil jsem jen velkou bezmoc

Veronika FeltováSport.cz

V noci na středu se David Kostelecký vrátil z mise v Afganistánu, kde navštívil české vojáky. Přivezl si spoustů zážitků, kromě letu vrtulníkem si prožil i pořádný adrenalin. "Seděli jsme v jídelně, když byl vyhlášen poplach. Měli jsme asi dvacet sekund do okamžiku, než přiletí raketa. Stihli jsme si jen lehnout na zem pod stoly. Čekání bylo nekonečné," zavzpomínal na útok olympijský vítěz.

Foto: Jaroslav Priščák

David Kostelecký ve vrtulníku

Článek

V noci na středu jste se vrátil se skupinou poslanců z mise v Afganistánu, prý jste tam zažil i útok...

Ano. Zažil jsem ho v Kandaháru u letiště v českém kempu, který se jmenuje Prostějov. Seděli jsme v jídelně, když byl vyhlášen poplach. Měli jsme asi dvacet sekund do okamžiku, než přiletí raketa. Stihli jsme si jen lehnout na zem pod stoly. Čekání bylo nekonečné. Raketa dopadla asi čtyřicet metrů od nás do prostoru Belgičanů. Na náš stan spadla jen sprška kamení. Belgičané měli několik zraněných. Vzápětí měla přiletět další raketa, ale ta naštěstí nedolétla. Pak jsme se přesunuli do krytu, kde jsme byli asi tři čtvrtě hodiny.

Měl jste strach?

Nedá se říct, že bych měl strach. Spíš jsem cítil jen velkou bezmoc. Víte, že letí raketa, ale nevíte, kam dopadne a nemůžete vůbec nic dělat. Byl to hodně nepříjemný pocit a pořádný adrenalin.

Proč jste se mise zúčastnil?

Dostal jsem nabídku, která mne zaujala. Chtěl jsem poznat, jak naši vojáci v Afganistánu žijí. Byla to velmi zajímavá zkušenost. Hluboce se před nimi kláním. Není to totiž jen o válčení, jak se u nás často píše a vysílá v televizi. Oni hodně pomáhají místním obyvatelům, například pomáhají se stavbou školy. Moc si těch chlapů vážím, protože tam jde skutečně o život.

Věděli vojáci, kdo jste?

Věděli, což mě potěšilo. Většina z nich sledovala olympiádu ještě doma, takže viděli i moje finále. Potěšil mě jejich zájem. Rozdal jsem hodně autogramů. Vojáky zajímalo všechno o sportovním střílení, ukázal jsem jim detailně i svoji brokovnici. Měl jsem z těch setkání velmi dobrý pocit.

Stihl jste si už po olympijské hektice, kdy jste šel z akce do akce odpočinout?

Byl jsem zatím jen na čtyři dny v lázních, takže ještě moc ne. Doufám, že to o Vánocích doženu. Rád bych si jel na pár dní také zalyžovat.  

Kolikrát jste si od olympiády vystřelil?

<span>Trénoval jsem na finále Světového poháru. Pořád se udržuji v provozu a minimálně jednou za deset dní si zastřílím. S pořádnou přípravou začnu začátkem nového roku. </span>

Co vás ještě do konce roku čeká?

Na pár dní odletím do Itálie, kde budu u firmy Perazzi testovat nový model brokovnice pro trap.  

Kde budete trávit Vánoce?

<span>Na vánoční svátky už budu doma. Až se vrátím z Itálie, musím ale ještě nakoupit dárky. Štědrý den strávím s rodinou. K večeři budeme mít tradičně kapra, pak si rozbalíme dárky a podíváme se na pohádky.</span>

Jaké máte cíle do další sezóny?

<span>Rád bych se zúčastnil všech závodů Světového poháru. Nejdůležitější ale bude mistrovství Evropy v Chorvatsku a světový šampionát ve Slovinsku, kde bych rád uspěl.</span>

Reklama

Související témata: