Hlavní obsah

Obhájce evropského titulu Verner si nechce připouštět tlak

OBERSTDORF

V nové situaci bude na nadcházejícím evropském šampionátu český krasobruslař Tomáš Verner. Do Helsinek jede obhajovat evropský titul ze Záhřebu, ale snaží si nepřipouštět tlak. Závěrečnou přípravu absolvoval v německém Oberstdorfu, odkud se v sobotu přesune do finské metropole. V dějišti šampionátu začne trénovat v neděli, závod ho čeká ve středu a ve čtvrtek.

Článek

Roli úřadujícího evropského šampiona bere s nadhledem. "Nenechám se svázat tím, že obhajuji, tohle bude úplně jiný závod," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK. Hlavní cíl sezony pro něj leží jinde, chtěl by v březnu v Los Angeles získat první medaili na světové scéně. "Oba s Carolinou (Kostnerovou) cítíme, že mistrovství Evropy je sice velký závod, ale důležité je pro nás mistrovství světa," popsal situaci v týmu, do něhož vedle jeho trenérů Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha patří i italská krasobruslařka, která na ME triumfovala už dvakrát.

Až na drobné problémy se šlachou na noze, které se podle něj určitě dají do pořádku, mu vyšla příprava podle plánu. V tréninku se chystá i na zařazení kombinace se čtverným toeloopem do krátkého programu, i když mu ještě na závodech v této sezoně ani jednou nevyšla. "Chci ho tam mít. Čekám, kdy se konečně povede v závodě, ve volné jízdě se mi daří."

Verner se domnívá, že Joubert závodit bude

Krátký program bude klíčový pro další průběh závodu, v němž by měl o titul bojovat především s Francouzem Brianem Joubertem. Úřadující vicemistr světa kvůli zranění zad odstoupil z finále Grand Prix a neabsolvoval ani prosincový národní šampionát, ale Verner tomu nepřikládá velkou váhu. "Moc to nesleduji. Myslím, že se dá dohromady a bude v plné síle. Nejsem z těch, kteří by spoléhali na to, že se všichni kolem zraní a já si pak v klidu dojedu pro vítězství," uvedl.

Do bojů o stupně vítězů podle něj mohou promluvit i další Francouzi Alban Préaubert a Yannick Ponsero. "Celý francouzský tým je hodně silný. Všichni skáčou všechny trojité skoky i čtveráka a zařazují ho do svých jízd," uvedl dvaadvacetiletý krasobruslař, na jehož zaváhání budou čekat i Rus Sergej Voronov a Belgičan Kevin van der Perren.

Verner si uvědomuje, že boj o titul má ve svých rukou. "Musím si dát pozor, abych nedělal zbytečné chyby a nepřipravil se tak o body. Pak mě soupeři nemusejí zajímat," řekl.

Na závodech Grand Prix se mu nepovedlo zajet dva čisté programy, přesto se vedle Jouberta jako jeden ze dvou Evropanů kvalifikoval do šestičlenného finále. Proto by ho hodně rozladilo, kdyby po stříbru z Varšavy a zlatu ze Záhřebu tentokrát skončil pod stupni vítězů. "Stát se může všechno, ale bylo by to pro mě zklamání. I když jsem ještě neukázal maximum, tak jsem na obou závodech Grand Prix skončil na medaili. To dokazuje, že výkonnostně do světové špičky patřím a příslušnost do absolutní evropské špičky z toho vyplývá," zhodnotil své postavení na současné krasobruslařské scéně.

Reklama