Hlavní obsah

Kandidáti na pořádání OH 2016 vstoupili do závěrečného boje

DENVER

V Denveru se ve čtvrtek naplno rozhořela finální fáze boje o pořádání olympijských her v roce 2016. Všechna čtyři kandidátská města Chicago, Tokio, Madrid a Rio de Janeiro měla na prezentaci svých plánů dvacet minut, během nichž vesměs vyzdvihovala svou touhu hostit olympiádu, velkolepé plány stadionů a zdůrazňovala soudržnost svého projektu.

Článek

Tato série prezentací je považována za jeden z nejvýznamnějších momentů, které ovlivní konečný verdikt MOV. Ten padne při hlasování 2. října v Kodani.

V době globální krize se Tokio, Madrid i Rio předháněly ve výčtu vládních garancí, zatímco Chicago tuto sféru pominulo a snažilo se zaujmout jako město s láskou ke sportu. "Myslíme si, že jsme s dvacetiminutovým časem naložili správně. Nebylo tu publikum, které by chtělo slyšet finanční analýzu. Je dobře známo, že americkou vládu více zajímá otázka bezpečnosti a dopravní infrastruktury a ne záruky," uvedl šéf chicagského olympijského projektu Pat Ryan.

Nejzanícenější prezentaci představilo Rio, které se chce stát prvním jihoamerickým dějištěm olympijských her. Většinu sportovišť už má, neboť pořádalo Panamerické hry v roce 2007, miliardové dotace potřebuje ale místní infrastruktura.

Také Madrid se představil jako město, které nepotřebuje k přípravě celých sedm let a šéf přípravného výboru Juan Antonio Samaranch mladší označil španělskou metropoli za nejbezpečnější volbu. Zástupci Tokia zase slibují, že 97 procent všech sportovišť bude v osmikilometrové vzdálenosti od hlavního olympijského stadionu.

Členové MOV se již příští týden vydají na exkurzi do jednotlivých kandidátských měst, prvním na řadě bude Chicago.

Reklama