Hlavní obsah

Rakušané snížili trest Hütthalerové za přiznání k dopingu

VÍDEŇ

Rakouská antidopingová agentura zkrátila ze dvou let na 18 měsíců trest pro triatlonistku Lisu Hütthalerovou. Národní šampiónka se koncem března přiznala k dopingu a začala plně spolupracovat s vyšetřovateli.

Článek

Pětadvacetiletá Hütthalerová měla pozitivní dopingový test loni v květnu a v říjnu dostala dvouletý distanc. Dodatečný trest jí hrozil také kvůli tomu, že se údajně pokusila uplatit pracovnici antidopingové laboratoře částkou 20.000 eur, aby analýza jejího B-vzorku dopadla negativně. Za pokus o korupci jí hrozí vězení.

Před necelými dvěma týdny se Hütthalerová k dopingu plně doznala a dala vyšetřovatelům jména těch, kdo jí zakázané látky opatřovali. Triatlonistka spolupracovala s manažerem Stefanem Matschinerem, jenž zásoboval i cyklistu Bernharda Kohla, usvědčeného z dopingu během loňské Tour de France. Hütthalerová Matschinerovi zaplatila zhruba 15.000 eur za přípravky EPO. Dále jí prý nabízel testosteron, růstový hormon pak získávala od dětského onkologa Andrease Zoubka.

Po snížení trestu, které je podle agentury APA v intencích nového kodexu světové antidopingové agentury WADA, se může Hütthalerová vrátit k triatlonu už letos v září.

Reklama