Hlavní obsah

Šampion se ukázal ve skvělém světle. Váňův Theophilos v sedle s Bartošem vyhrál první kvalifikaci na Velkou pardubickou

Pardubice

Úřadující šampion Velké pardubické, desetiletý Theophilos se žokejem Josefem Bartošem vyhrál úvodní kvalifikaci na letošní 130. ročník slavné steeplechase. Podmínky účasti hned na první pokus splnilo třináct koní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Bartoš a kůň Theophilos. Archivní foto

Článek

V cílové rovince ale svěřenec trenéra Josefa Váni musel odrážet útok zkušeného Hegnuse, který měl v sedle Marka Stromského. Třetí proběhl cílem Player s Marcelem Novákem.

„Theophilos celým dostihem prošel krásně, se skoky se netrápil, ale já měl ke konci hodně horkou hlavu a šel na trávě dopředu asi moc brzy, proto ten napínavý finiš. Měl jsem víc poslouchat trenéra, pak bychom neměli boj o vítězství tak složitý," připustil Bartoš.

„Ještě koník není úplně v srsti, zdá se mi zatím matný, ale vyhrál, což jsme chtěli. Takže teď ho necháme orazit a budeme ho chystat na třetí nebo čtvrtou kvalifikaci. Jak se na něm s mámou střídáme, tak se hlavou docela uklidnil, hlavně za to jsem rád," vykládal trenér Váňa, jemuž se kvalifikoval i další kůň Mazhilis, čtvrtý z loňské Velké pardubické.

Ve výborném světle se ukázal také dvanáctiletý Hegnus. Svěřenec Radka Holčáka předloni nestačil ve Velké pardubické pouze na Tzigana du Berlais, jemuž ale porážku vrátil před rokem právě při úvodní kvalifikaci, ale samotnou Velkou pardubickou nakonec kvůli zdravotním problémům vynechal. „Pořádně jsme prohnali šampiona, to těší. Prohrát po mohutném finiši jen o takový kousek není žádní ostuda. Největším přáním je, aby Hegnus vydržel zdravý," líčil Stromský, jenž stále čeká na triumf ve slavné říjnové steeplechase.

Vedle obou Váňových koní se z Ceny města Pardubic na 5800 metrů kvalifikovali i další čtyři účastníci loňské Velké pardubické. Přes zakolísaní na poslední překážce to zvládl zmíněný Player a vedle něj i Dulcar de Sivola Mahony, Vandual a také Ribelino, který se po diskvalifikaci Nikase stal vítězem Velké pardubické 2015.

Do cíle se ze čtrnácti koní nedostal pouze Lodgian Whistle. Překvapivý vítěz loňské Ceny Labe při svém teprve třetím krosu poměrně brzy shodil žokeje Myšku, jenž měl přitom v plánu udávat tempo dostihu.

První kvalifikace na Velkou pardubickou:
1. Theophilos (ž. Bartoš)
2. Hegnus (ž. Stromský)
3. Player (ž. Novák)
4. Dulcar de Sivola (Borč)
5. Mahony (ž. Duchene)
6. Casper (ž. Orain)
7. Vandual (ž. Ferhanov)
8. Bugsie Malone (ž. Matuský)
Druhá kvalifikace se v Pardubicích poběží 25. července.

Reklama