Hlavní obsah

Rychlobruslařka Pechsteinová neuspěla u CAS s odvoláním

LAUSANNE

Německá rychlobruslařka Claudie Pechsteinová neuspěla s odvoláním proti dvouletému trestu za krevní doping. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS ve středu v Lausanne potvrdila, že pětinásobná olympijská šampionka nesmí závodit a přijde tak o olympiádu ve Vancouveru.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová přichází ke sportovní arbitráži v Londýně.

Článek

"Je strašně těžké takové rozhodnutí přijmout. Ale už nejsem šokovaná a beru to, jak to je. Před tribunálem není místo pro sport, v kterém se tak často volá po fair play," uvedla Pechsteinová.

Nejúspěšnější německá reprezentantka na zimních olympijských hrách chce svůj případ poslat před Švýcarský federální soud. Ten má právo zvrátit rozhodnutí CAS, neboť arbitráž má sídlo v Lausanne.

Sedmatřicetiletá soupeřka české hvězdy Martiny Sáblíkové dostala v červenci dvouletý trest za doping kvůli podezřelým výsledkům krevních testů, ačkoli v jejím těle nebyla nikdy nalezena zakázaná látka.

Rychlobruslařka jakékoli podvádění popírá a snaží se o zrušení trestu, který jí má vypršet 9. února 2011. "Je zcela nepochopitelné, že jsem potrestána bez důkazů," konstatovala Pechsteinová.

Tříčlenná komise CAS odůvodnila své rozhodnutí tím, že podezřelé krevní hodnoty nemohou být vysvětleny žádnou zdravotní anomálií. "Musely pocházet z manipulace s vlastní krví sportovkyně. Je to jediný pravděpodobný zdroj jejich abnormálních hodnot."

České rychlobruslařské hvězdě Sáblíkové, která považuje slavnou Němku za svůj vzor, se tak nevyplní přání vyslovené na začátku sezóny, že by se ráda s Pechsteinovou ve Vancouveru utkala. "Pokud se prokáže, že nic nebrala a já doufám, že ne, tak bych byla ráda, aby mohla startovat, aby na olympiádě byla plná konkurence," řekla Sáblíková na adresu ženy, která ji od roku 2006 jako jediná porazila na trati 5000 metrů.

Reklama

Související témata: