Hlavní obsah

ISU bude řešit zvýšení minimálního věku v krasobruslení na 17 let

Lausanne/Praha

Mezinárodní bruslařská federace (ISU) bude zřejmě jednat o zvýšení minimálního věku pro seniorské kategorie v krasobruslení z patnácti na sedmnáct let. Deníku The Australian to řekl prezident ISU Jan Dijkema, téma by se mohlo objevit příští rok na kongresu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zvýšení minimální věkové hranice by mělo chránit mladé sportovce před nepřijatelnými tréninkovými metodami až týráním ve snaze dotáhnout je co nejdříve na špičkovou úroveň. V nedávné minulosti se také objevily hlasy, že v ženské kategorii berou mladičké reprezentantky zejména z Ruska šanci na úspěch vyspělejším závodnicím.

Patnáctileté Rusky Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová mají v repertoáru čtverné skoky, což jim umožňují i jejich stále spíše dětská těla. Na mistrovství Evropy je loni předčila jen o rok starší Aljona Kostorná, která zase sází na trojitý axel, což je v ženské kategorii rovněž výjimečný skok. Útok mladších tréninkových kolegyň ze stáje Eteri Tutberidzeové neustála olympijská vítězka Alina Zagitovová, která v sedmnácti letech loni v prosinci ohlásila závodní přestávku.

Už v roce 2018 se hovořilo o možném zvýšení minimálního věku o dva roky, ale tehdy to kongres neprojednával. Nyní by to mohlo být jinak. Možná i pod vlivem červencové sebevraždy někdejší juniorské mistryně světa v kategorii sportovních dvojic Jekatěriny Alexandrovské, které bylo pouhých dvacet let. "Některé členské federace ISU signalizovaly, že mohou zvýšení minimálního věkového limitu navrhnout na kongresu 2021. Je možný i návrh rady ISU. Velmi pravděpodobně se o tom na kongresu povede debata," uvedl Dijkema.

Kongres se měl uskutečnit letos, ale kvůli pandemii koronaviru byl odložen na příští rok. V červnu ho bude hostit Thajsko.

Reklama