Hlavní obsah

Dva čeští squashisté postoupili v Praze do čtvrtfinále

Praha

Konečně se hraje! Po šesti měsících squashisté bojují o první body na profesionálním turnaji PSA. Ve Squashcentru Strahov započal Expression Networks Nolan and Liam´s tournament 2020. A do jeho čtvrtfinále se dostali dva čeští hráči – Daniel Mekbib a Jakub Solnický. Hladce postoupil také Grégory Gaultier, který celou akci pořádá. „Dlouho jsme na to čekali. Hráči jsou šťastní, že se konečně mohou poměřit. Je to čistá radost," liboval si francouzský hráč. V praxi se také ozkoušela nová hygienická pravidla.

Foto: Irena Vanišová

Mistr republiky ve squashi - Daniel Mekbib.

Článek

Diváci ve Squashcentru Strahov museli mít roušky, hráči si je po vstupu na kurt mohli sundat. Otírání zpocené ruky o stěnu kurtu už však možné nebylo. „Je složité s tím hrát. V zimě se to dá přečkat, ale nedokážu si představit, jak bude možné tohle aplikovat v Egyptě nebo v Jižní Africe," hodnotil nařízení Martin Švec, který v prvním kole prohrál s krajanem Jakubem Solnickým.

„Když se během výměny o sebe otřeme, tak neotřít ruku o stěnu mi přijde zvláštní. Hráči to mají naučené. To je jako kdybyste tenistům nařídili, aby si před podáním nedriblovali míčkem. Ale na Strahově jsou kurty dobře klimatizované, vliv na moji prohru to nemělo," prohlásil Švec, který je na světovém žebříčku těsně za nejlepší stovkou.

Jeho spoluhráč z brněnské Viktorie Daniel Mekbib si také během zápasu chtěl instinktivně sáhnout na stěnu. „Ale rozhodčí mě pokaždé včas zarazil, gestikuloval, že nemohu. Je to změna, ale ne tak obrovská," hlásil Mekbib, který v prvním kole porazil Marka Panáčka.

Ondřej Uherka podlehl Němci Valentinu Rappovi, dál se nedostal také Viktor Byrtus ani David Zeman. V pátek se ve čtvrtfinále utká Jakub Solnický s Juanem Vargasem od 13 hodin. „Věřím si do dalšího kola a těším se na zápas," prohlásil Solnický, který si pochvaloval předsezonní přípravu. „Cítil jsem se dobře, uplatil jsem svoji zbraň. Zaměřil jsem se totiž na kondičku a myslím, že se to vyplatilo." Na Daniela Mekbiba čeká utkání s Valentinem Rappem od 14 hodin.

Reklama

Související témata: