Hlavní obsah

Měsíc před Velkou musel hledat žokeje. Nakonec trenér Holčák slaví po 18 letech triumf

Robert NeumannSport.czPrávo

Dvanáctiletého hnědáka Hegnuse připravoval původně pro Marka Stromského. Ten mu ale měsíc před startem Velké pardubické vzkázal, že pojede Stretona. Trenér Radek Holčák proto vytočil číslo slovenského žokeje Lukáše Matuského. A v neděli se v pozici kouče po 18 letech radoval z triumfu ve Velké, jejíž dotace byla letos snížena na 3 miliony korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Radek Holčák a žokej Lukáš Matuský s koněm Hegnusem oslavují vítězství ve 130. ročníku Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

„Dostih byl strašně emotivní. Bylo to velké drama. Stojíte na tribuně, koně jsou daleko, nemůžete nic udělat. Jen čekáte, jestli to vyjde. Jsem šťastný, že Hegnus s Lukášem vyhráli," radoval se Holčák, který vzápětí vysvětlil, proč Hegnuse nejel původně zamýšlený Stromský.

„Změna proběhla z důvodu, že Marek podepsal na letošní sezonu smlouvu na jezdění se stájí Nýznerov. Tím pádem byl přednostně vázaný tam. Pro Holčáky mohl jezdit jen tehdy, když byl volný. Museli jsme tedy čekat, jestli pan Stromský bude volný, nebo ne. Přináší to z jedné strany pro žokeje jistotu, z té druhé ale také může o něco přijít. Což se stalo. Byla to jeho volba," uvedl Holčák.

Volba místo Stromského byla jasná

Se Stromským byl prý domluvený na spolupráci hned po konci loňské sezony. „Domluvili jsme se, že na Hegnusovi zůstane. Vlastně na něm jel i první kvalifikaci na jaře. Před měsícem mi ale bylo řečeno ve stáji Nýznerov, že Marek pojede Stratona, že se tak rozhodl. Marek prý sice řekl něco jiného, ale to je jeho věc. Lukáš je moje jezdecká jednička, musí sedět na nejlepším koni. Volba tedy byla jasná," podotkl Holčák.

Matuský jel přitom na Hegnusovi úplně poprvé, hned slavil velké vítězství. Poprvé se Holčák ve Velké radoval v roce 2002 s Maskulem. Letošní Velká naopak nevyšla legendárnímu žokejovi Josefu Váňovi, který měl ve hře čtyři koně. Včetně obhájce Theophilose, který doběhl v poli poražených.

Vítěz z roku 2017 No Time To Lose spadl na Taxisově příkopu. Stejně tak Sottovento, který musel být utracen. Mazhilis doběhl dvanáctý. Dostih nedokončila osmá žena historie, která se kdy postavila na start Velké. Veronika Řezáčová-Škvařilová skončila na Irské lavici. Do cíle doběhlo 13 z celkových 18 koní.

Reklama