Hlavní obsah

Místo na tribuny na Staromák! Fandové chystají protest proti vládě

Ostrava/Praha

Místo na tribuny oblíbených klubů vyrazí část fotbalových a hokejových fanoušků v neděli do Prahy na Staroměstské náměstí. Připojí se k demonstraci "antirouškařů" Hnutí Občanské Nespokojenosti (HON), které bude protestovat proti údajně chaotickým a protichůdným informacím a nařízením vlády České republiky. Protestní akce má trvat zhruba dvě až tři hodiny a fandové by měli dostat u mikrofonu prostor na patnáct minut.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Baníku Ostrava

Článek

"Absolutně nesouhlasíme s nesmyslnými nařízeními vlády, která jsou oznamována, jako na běžícím páse, bez jakýchkoliv podkladů. Většina z nás ani nemá možnost se těmto opatřením přizpůsobit. Jedná se o obrovskou chybu vlády, která po půl roce, kdy se měla čas na tolik zmiňovanou „druhou vlnu" připravit, není schopna prezentovat žádné vize do budoucna, jakýsi manuál, s čím můžeme podle křivky s počtem nakažení počítat a podobně," zdůvodňují protest fandové.

Na demonstraci se chystají především tvrdá jádra fanouškovských skupin, přesto má být jejich protest pokojný. „Je na nás, abychom dali najevo náš nesouhlas. Uvítáme kohokoliv, kdo s námi sdílí tento názor. Jedná se o pokojnou protestní akci, proto doufáme, že se na akci neukážou osoby pod vlivem většího množství alkoholu, které akorát tak mohou udělat ostudu," stojí v prohlášení fanoušků.

Protest fanoušků svolal spolek Chuligáni z Bazalů, který plánoval v neděli uspořádat samostatnou akci, nestihl ale vyřídit všechna povolení. Proto využil akci spolku HON.

Neplatí zákaz veřejných shromáždění?
Podle aktuálních vládních opatření platí zákaz hromadných akcí do počtu šesti osob. Na shromažďovací právo (zákon č. 84/1990 Sb.) nicméně jako jeden z pilířů Listiny základních lidských práv a svobod se vztahuje výjimka a je omezeno počtem 500 osob ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami alespoň 2 metry. Každý účastník shromáždění je pak povinen použít ochranu dýchacích cest.

„Bylo nám umožněno využít prostoru na akci pořádané spolkem HON, avšak zároveň bychom rádi oznámili, že naše činnost nemá žádnou spojitost s jakýmkoliv spolkem či dokonce politickou organizací," tvrdí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tribuna zaplněná fanoušky během utkání Sparta - Zlín.

Slavia se drží stranou

Zastoupení mají mít v neděli příznivci osmnácti klubů včetně fotbalové a hokejové Sparty, fotbalistů Brna, Plzně, Olomouce, Liberce či Bohemians. Mimo naopak zůstávají fanoušci Slavie. „Musíme vyjádřit podporu klubům, které vynaložily nemalé prostředky, aby se mohla ligová utkání hrát. Znamenalo to každotýdenní testování, omezení kapacity, zavedení speciálních opatření. I přesto jim bylo znemožněno pokračovat v již rozehraných sezónách. Žádáme tedy po vládě, aby se co nejdříve zahájila jednání s kluby o kompenzaci," říkají fandové ve společném prohlášení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty Praha během derby se Slavií.

Ti zcela výjimečně nebudou bojovat jen za svůj klub. Proto vyzývají k omezení klubových symbolů. „Chceme ukázat, že jsme se v současné těžké situaci dokázali semknout, zahodit klubovou příslušnost a společně dokážeme poukázat na problémy, ve kterých naše země nyní je. Je na nás, abychom dali najevo náš nesouhlas. Proto v neděli uvítáme černý outfit, roušku a také státní symboly, především pak naše státní vlajky," uvádí svolavatelé.

Reklama