Hlavní obsah

Sourozenci Sáblíkovi se neperou

Karel Felt (Collalbo)Právo

Žít ve stínu slavnějšího sourozence nebývá lehké. On sklízí slávu a ten druhý jako by byl neviditelný... Tohle ale není případ sourozenců Martiny (23) a Milana (19) Sáblíkových. Starší sestra je sice rychlobruslařskou královnou, ale mladší bratr jde krok za krokem v jejích stopách.

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařští sourozenci Martina a Milan Sáblíkovi na ME v italském Collalbu.

Článek

„Vůbec na Martinu nežárlím. To by byl nesmysl. Určitě je úžasný být bratrem nejlepší rychlobruslařky planety a pro mne to je také veliká motivace. S Martinou spolu trénujeme, a když vidí, že vyloženě tápu, tak mi poradí. To je moc fajn,“ říkal na rozdíl od sestry stále hodně vážný Milan.

V Collalbu na mistrovství Evropy ve víceboji byl jediným Čechem ve startovním poli. „Chtěl jsem se poprat o první dvacítku, což by znamenalo pro příští šampionát účast dalšího českého závodníka. Bohužel to nevyšlo. Snažil jsem se jet na hranici svého maxima. Pětistovka byla dobrá, ale pětka a patnáctistovka mi nevyšly,“ přiznal.

Přesto jej kouč Petr Novák pochválil, protože držel krok se zkušenějšími soupeři. „Vyjde to příště. Musí si uvědomit, že na šampionátech už závodí jen s těmi nejlepšími. Věřím, že to pro něj bude motivace,“ řekl kouč. „Určitě,“ slíbil Milan Sáblík.

Se sestrou mají hodně společného... „Nejen bruslení, ale třeba i nespavost před závody. Já jsem ale nervóznější, snáším to hůř,“ přiznal už s úsměvem. „Martina je ale lepší snad ve všem. Na kole, v tenisu, asi i ve fotbale... Ona má talent na všechny sporty,“ dodal s obdivem.

„Brácha je fajn. Určitě půjde nahoru. Baví ho to. Nikdy by mě ani nenapadlo mu dávat najevo, že jsem lepší, to ne. On mi také hodně pomáhá, hlavně v tréninku a já mu ráda řeknu, co si myslím, že je dobré,“ přidala se do hovoru Martina Sáblíková s tím, že pro ni je motivací porážet kluka, ale nikdy toho nezneužívá.

O tom, jestli se jako děti spolu prali, oba mlčí... Prý se prali jako všichni sourozenci. „Já jim fandím oběma stejně. Moc jim přeju úspěch. A že je Martina nejlepší, to je jen dobře, protože Milana to opravdu motivuje,“ přiznala maminka Eva Sáblíková. „To víte, že jsem nervózní, když závodí. A u obou stejně. Mám radost, že spolu výborně vycházejí a fandí si navzájem, i když Martina bydlí v Oseku a Milan se mnou ve Žďáru nad Sázavou. Hodně času tráví spolu na soustředěních a závodech, takže jsem spokojená a pokud to jen trochu jde, jezdím jim fandit. Do závodění jim ale nemluvím,“ dodala pyšná maminka, která nechyběla ani v hledišti oválu v Collalbu.

Reklama