Hlavní obsah

Některé nespokojené svazy chtějí mimořádnou hromadu ČSTV

PRAHA

Nespokojenost s vedením Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) a vážná situace Sazky by mohly vést ke svolání mimořádné valné hromady ČSTV. Pro ni se vyslovilo hned několik předsedů sportovních svazů. Podle stanov musí výkonný výbor svolat mimořádné jednání v případě, že o to požádá alespoň třetina z 72 členských svazů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan má teď těžkou hlavu.

Článek

Návrh na svolání mimořádné valné hromady vznesl už na středečním výkonném výboru ČSTV šéf tenisu Ivo Kaderka, ale nezískal pro něj téměř žádnou podporu. Proti byli i předsedové fotbalového a hokejového svazu Ivan Hašek a Tomáš Král.

Přesto má Kaderka mezi vlivnými sportovními funkcionáři své stoupence, i když roli lídra opozice odmítá. "Nespokojeny jsou desítky lidí, kteří mi volají a pasovali mě do role mluvčího. Tím nejsem a nebudu, ale nenechám si líbit, aby ze mě někdo dělal pitomce a nezodpovědného člověka, kterému je jedno, kam se to řítí," řekl Kaderka.

"Lidi to už štve"

Dodal, že nemusí mimořádnou valnou hromadu nijak iniciovat. "Ta věc už běží sama. Lidi zodpovědné za své sporty a shánění peněz tohle bytostně štve," uvedl šéf tenisu a bývalý náměstek ministra školství.

Nechtěl odhadnout, kdy budou splněny podmínky pro svolání. "Konkrétně to nevím, ale je to o jedné schůzce, stačí jeden člověk a jeden mobil a je jedno, kdo to bude," řekl Kaderka.

Ze svazů by svolání mimořádné valné hromady podpořili zástupci šermu, badmintonu, curlingu, juda, basketbalu i florbalu. Pro změny se už dříve vyslovili šéf veslařů Jiří Kejval i předseda ragbistů Pavel Telička, který dopisem vyzval předsedu ČSTV Pavla Kořana k rezignaci.

"Mimořádnou valnou hromadu bychom určitě podpořili, už jenom proto, abychom se dozvěděli, jak to skutečně je," sdělil předseda badmintonistů Zdeněk Musil. Na nedostatek informací od vedení ČSTV si stěžuje i předseda svazu juda Jiří Dolejš. "Předseda Kořan nás o situaci vůbec neinformuje. Na valné hromadě by měla být přijata strategická rozhodnutí, podle kterých by se český sport v budoucnu ubíral," uvedl Dolejš.

"Já bych se mimořádné valné hromadě nebránil. Situace je natolik závažná a nepřehledná, že by nebyla chybou," uvažoval šéf curlingu Karel Kubeška. "Za současného vývoje by mohlo svolání mimořádné valné hromady vyčistit vzduch a dát signál státu, že chceme situaci řešit. Věřím, že stát bude ve financování sportu stále významným partnerem," doplnil prezident florbalistů Filip Šuman.

Nespokojenost se současným vedením vedením ČSTV vyjádřil i předseda basketbalové federace Miroslav Jansta. "Nezajistilo příliv nových peněz ani nových podnětů do sportu a nesplnilo to, co slibovalo. Takže by se to se svoláním další valné hromady mohlo urychlit. Ale krok dopředu to bude jen ve chvíli, kdy všechny svazy a jednoty pochopí, že jsou opravdu existenčně ohroženy," řekl Jansta.

Naopak předseda ČMFS Ivan Hašek pro svolání mimořádné valné hromady není, protože by podle něj nic nevyřešila. "Pro svolání bych byl ve chvíli, kdy by vyústila v nějaké řešení, ale jsem přesvědčen, že teď tomu tak není. Nejdříve musí ekonomičtí odborníci doporučit, co by bylo nejlepší, až pak můžeme jednat," tvrdí fotbalový šéf. A podobného mínění je také předseda hokejového svazu Tomáš Král, což dal najevo i při středečním hlasování.

Bylo vše předem domluveno?

Kaderka je přesvědčen, že jeho scénář i výsledek středečního výkonného výboru byl předem domluven. Neprošel ani jeho návrh, aby vedení ČSTV nechalo dopracovat nabídky na ozdravení Sazky a připravilo kvalifikovanou zprávu jako podklad pro rozhodování. Dodal, že v ČSTV rozhodují lidé, kteří nemají žádné zkušenosti s byznysem, se správou majetku a s odpovědností.

"Jeden z členů výkonného výboru řekl, proč tady řešíme tyto problémy, když žádné nejsou a Sazka plní plánované ukazatele," divil se Kaderka. "Není pravda, že by tam seděli jen hlupáci. Je tam hodně odborníků a slušných lidí, ale stačí, aby byli chvilku masírovaní, a pak se rozhodují tak, jak se rozhodují," řekl šéf tenisu.

Předseda ČSTV Pavel Kořan se prý svolání mimořádné valné hromady nebrání, ale není to podle něj nutné. "Pokud výkonný výbor doporučil pomoc investora bez nutnosti akcionářských změn, nemusí se mimořádná valná hromada svolávat. Navíc by to stejně nějakou dobu trvalo a v dubnu bude řádná valná hromada," řekl Kořan.

Reklama

Související témata: