Hlavní obsah

MS v krasobruslení by se mohlo v Tokiu konat v říjnu

LAUSANE

Mistrovství světa v krasobruslení, které bylo kvůli situaci v Japonsku po zemětřesení odloženo, by se mohlo v Tokiu uskutečnit v říjnu. Uvedl to prezident Mezinárodní bruslařské unie (ISU) Ottavio Cinquanta s tím, že druhou možností je úplné zrušení šampionátu. Možnost konání MS v jiné zemi podle něj pravděpodobná není.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Mistrovství světa mělo v Tokiu začít už v pondělí 21. března, ovšem ISU ho vzhledem k situaci v Japonsku odložila. Rozhodnutí o tom, co bude se šampionátem dál, by mělo padnout v pátek nebo nejpozději příští pondělí.

"Naše rada bude situaci posuzovat velmi pečlivě. Pravděpodobně se rozhodneme pro úplné zrušení, nebo odložení na říjen. Respekt k Japoncům je teď na prvním místě," řekl Cinquanta listu Gazzetta dello Sport.

Představitelé ISU na jednu stranu chápou, že Japonci se v současnosti vyrovnávají s následky přírodní katastrofy, na druhou stranu však chtějí mít co nejdříve jasno. Proto napsali dopis japonským organizátorům s dotazem, zda budou schopni v horizontu několika měsíců MS uspořádat.

"Potřebujeme to vědět, závodníci to potřebují vědět. Pokud se nedočkáme odpovědi do dvou nebo tří dnů, budeme muset rozhodnout sami," řekl dnes Cinquanta agentuře AP.

ISU a japonští funkcionáři původně doufali, že by se šampionát mohl konat navzdory pátečnímu ničivému zemětřesení a vlně cunami. Tokijská hala Jojogi, kde se mělo MS konat, totiž nebyla poškozena. Kvůli hrozící nukleární krizi po explozích v jaderné elektrárně Fukušima 1 však ISU musela vrcholnou akci této sezony prozatím odložit.

Krasobruslařské mistrovství světa bylo po druhé světové válce zrušeno pouze v roce 1961, kdy cestou na šampionát do Prahy zahynul kompletní tým USA. "To by bylo hodně extrémní rozhodnutí," řekl Cinquanta k možnosti, že také letošní MS úplně odpadne. "Závodníci chtějí závodit, pak je tu televize, sponzoři a další zaangažované společnosti. Je to velká operace," naznačil prezident ISU, že se šampionát spíše letos uskuteční.

Reklama

Související témata: