Hlavní obsah

Mäkäräinenová je první finskou vítězkou biatlonového SP

OSLO

Kaisa Mäkäräinenová vyhrála jako první finská biatlonistka hodnocení Světového poháru. Své celkové vítězství potvrdila 15. místem v dnešním závěrečném závodu sezony s hromadným startem v Oslu, který ovládla Běloruska Darja Domračevová.

Foto: Alexander Demianchuk , Reuters

Finská biatlonistka Kaisa Mäkäräinenová

Článek

Osmadvacetiletá Mäkäräinenová korunovala ziskem velkého křišťálového glóbu svou životní sezonu. Začátkem března v Chanty Mansijsku se stala ve stíhačce první finskou mistryní světa v historii a teď navíc ovládla hodnocení dlouhodobého seriálu.

Mäkäräinenová v sezoně vyhrála včetně světového šampionátu tři závody a nebodovala pouze v jednom z 26 dílů seriálu, když byla kvůli administrativní chybě diskvalifikována. Druhou v celkovém pořadí Andreu Henkelovou z Německa porazila o 33 bodů.

Poslední vítězství ročníku si na Holmenkollenu připsala Domračevová a získala malý globus za hodnocení závodů s hromadným startem na 12,5 km. Na poslední chvíli předstihla dosavadní vedoucí ženu této disciplíny Magdalenu Neunerovou z Německa, jež skončila šestá. Desetinásobná mistryně světa musela kvůli nemoci vynechat sobotní stíhačku, do níž měla startovat jako první po vítězství ve sprintu. K účasti v dnešním závodu se rozhodla až ráno.

České reprezentantky se do závodu pro 30 nejlepších v SP nekvalifikovaly. Nejúspěšnější česká biatlonistka Veronika Vítková obsadila celkově 43. pozici.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.