Hlavní obsah

Zápasníci touží přivézt z MS v Turecku účast na olympiádě

PRAHA

V duchu první možnosti kvalifikovat se na olympiádu do Londýna se ponese mistrovství světa v zápase obou stylů v Turecku. Do Istanbulu, kde se šampionát uskuteční od 10. do 19. září, odletí i pětice mužů a dvě ženy, aby se pokusili pro Českou republiku vybojovat na žíněnce účastnická místa.

Článek

"Věřím, že tam všichni nechají srdce a udělají vše, aby si zajistili postup na olympiádu, ale byť jedno místo by bylo vzhledem k síle českého zápasu úspěchem," řekl na tiskové konferenci trenér řeckořímských zápasníků Ervín Varga.

Klíč k postupu do Londýna z mistrovství světa je jasný: z olympijských vah si cestu zajistí vítěz, poražený finalista, dva na třetích a dva na pátých místech.

Na poslední olympiádě v Pekingu 2008 bojoval z Čechů pouze Marek Švec, který v Číně prohrál souboj o bronz a skončil v kategorii do 96 kg pátý. I tentokrát je člen pražského Olympu největší českou nadějí, ale to už ve vyšší kategorii do 120 kg.

"Chci dokázat, že ještě nepatřím do starého železa, i když občas bojuji i s o patnáct let mladšími soupeři. Budu se rvát jako o život," řekl osmatřicetiletý zápasník z Havlíčkova Brodu. "Kdo si zajistí olympiádu teď, bude mít klid v přípravě a šanci na medaili," dodal účastník i her v Atlantě 1996 a Sydney 2000.

Švec a David Vála se na přelomu července a srpna zúčastnili kempu v prostředí amerického Colorado Springs. Za sparingpartnery tam měli domácí Američany, Finy a Němce. "Největším přínosem vzhledem k fyzičce byla dvoutisícová nadmořská výška. Cítím se teď dobře, ale záležet bude na losu a jak se probudím," řekl Švec.

Překvapit by mohli novicové Michal Novák (60 kg) a Artur Omarov (84 kg), který dobře zápasil na mistrovství Evropy, ale neměl na své straně rozhodčí. "V koutku duše doufám, že i díky štěstí a losu bych mohl na olympiádu dosáhnout," řekl Novák. "Prohrát i vyhrát se dá s každým a bylo by super, kdyby to s olympiádou vyšlo," doplnil Omarov.

Mezi ženami budou o olympijské místo bojovat pátá z březnového mistrovství Evropy volnostylařka Lenka Martináková (55 kg) a Michala Spoustová (63 kg). Jednu jistotu olympijské účasti český zápas už má v rozhodčím Václavu Scheinerovi.

Nominace ČR:
Řeckořímský styl:
Muži: Michal Novák (do 60 kg), Tomáš Sobecký (74 kg), Artur Omarov (84 kg), David Vála (96 kg), Marek Švec (120 kg)
Volný styl:
Ženy: Lenka Martináková (55 kg), Michala Spoustová (63 kg)

Reklama