Hlavní obsah

Pětibojaři Svobodovi MS nevyšlo, skončil dvaatřicátý

MOSKVA

Českému modernímu pětibojaři Davidu Svobodovi nevyšlo finále mistrovství světa a v Moskvě obsadil 32. místo. Vyhrál Rus Andrej Mojsejev před krajanem Alexandrem Lesunem a Adamem Marosim z Maďarska. Další tři Češi Michal Michalík, Ondřej Polívka a Michal Sedlecký do finále nepostoupili.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda.

Článek

"Jsem unavený a přezávoděný," vysvětlil Svoboda důvody svého umístění. "Své sehrála i psychika. Těžko se mi hledala motivace, když sezona trvá sedm měsíců. Navíc se stejný problém opakuje třetí rok po sobě. Proto pro ten příští udělám radikální změnu. Už nechci další takovou sezonu. Ta příští je pro mě nejdůležitější, protože jde o olympiádu v Londýně," řekl.

Finále odstartoval třemi šermířskými výhrami za sebou, ale pak se mu přestalo dařit a výsledkovou listinou klesal. Nakonec obsadil v šermu 33. místo, za které získal 664 bodů. V plavání odvedl průměrný výkon, který stačil na 22. příčku.

V jízdě na koni předvedl Svoboda jeden z lepších výkonů dne a svou pozici výrazně vylepšil. "Byla to krásná jízda, jen škoda jediného zaváhání, které stálo Davida body a čas. Ale zvládl koně, s kterým měli ostatní závodníci obrovské problémy," zhodnotil Svobodův výkon jezdecký trenér Robert Kopecký.

Do poslední kombinované disciplíny střelby z laserové pistole a tříkilometrového běhu nastoupil z 25. pozice se ztrátou dvou minut na vedoucího Mojsejeva. V ní Svoboda klesl na konečnou 32. příčku.

"Potřebuji, aby příští sezona měla tři, maximálně čtyři měsíce s vrcholem v srpnu v Londýně. Tomu podřídím vše. Vynechám některé závody Světového poháru a absolvuji jen ty, které budou nutné kvůli olympijské kvalifikaci," doplnil šestadvacetiletý pětibojař Dukly.

Plánoval dvouměsíční oddychový čas. "Potřebuji absolutní volno a nedělat nic, co by mělo spojitost s pětibojem," popsal Svoboda, který vyrazí s bratrem dvojčetem na Havaj, kde se Tomáš jako amatér zúčastní triatlonového Ironmana.

V pondělí je na programu smíšená štafeta žen a mužů, v níž by měli Česko reprezentovat Lucie Grolichová a Jan Kuf.

MS v moderním pětiboji v Moskvě - finále mužů:
1. Mojsejev 5964 b., 2. Lesun (oba Rus.) 5944, 3. Marosi (Maď.) 5924, ...32. Svoboda 5444; Polívka, Michalík, Sedlecký (všichni ČR) nepostoupili z kvalifikace.
Družstva: 1. Rusko (Frolov, Karjakin, Lesun) 17.588, 2. Maďarsko 17.560, 3. Itálie 16.956, ...14. ČR (Svoboda, Polívka, Sedlecký) 14.412.

Reklama