Hlavní obsah

Ázerbájdžán si prý chtěl koupit zlaté medaile z OH 2012 v boxu

LONDÝN

Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA) čelí obvinění z korupce. Podle stanice BBC dostala jedna z jejích dceřiných společností World Series Boxing devět milionů dolarů (165 milionů korun), aby Ázerbájdžánu zajistila dvě zlaté medaile na olympijských hrách příští rok v Londýně.

Článek

Prezident AIBA Wu Ching-kuo označil obvinění za nesmyslné, přesto se ho rozhodl vyšetřit. "Budeme se tím okamžitě zabývat, protože pro tyhle věci máme v AIBA nulovou toleranci," citovala tchajwanského funkcionáře agentura AP.

Podle AIBA sice World Series Boxing peníze z Ázerbájdžánu skutečně dostala, nešlo však o úplatek, ale o obyčejnou komerční transakci. "Jakákoliv obvinění, že by za peníze měli dostat zlaté medaile na olympiádě v roce 2012, jsou nepravdivá," uvedla asociace v prohlášení.

Mezinárodní olympijský výbor vyzval BBC, aby AIBA poskytla všechny dostupné důkazy o údajné korupci. "Všechna obvinění z uplácení bereme velmi vážně. Proto by BBC měla AIBA a naší etické komisi předat jejich důkazní materiály, abychom mohli rozhodnout o dalším postupu," prohlásil mluvčí MOV Mark Adams.

Reklama

Související témata: