Hlavní obsah

Haye dodržel slovo a v 31 letech skončil s boxem

LONDÝN

Bývalý profesionální boxerský mistr světa v těžké váze David Haye ukončil kariéru. Britský boxer tak dodržel slib, že definitivně opustí ring v den svých 31. narozenin, které slaví právě dnes. Nyní se chce prosadit jako herec.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Boxer David Haye ukončil kariéru.

Článek

Haye naposledy boxoval v červenci s Ukrajincem Vladimirem Kličkem, s kterým prohrál na body a přišel o mistrovský pás organizace WBA. Chtěl se pak ještě utkat s jeho starším bratrem Vitalijem, ale promotéři nenašli společnou řeč.

"Škoda. Nic bych si nepřál víc než Vitalije knokautovat. Ale na dohodu měli tři měsíce, předstírali, jak moc ten zápas chtějí, a ve skutečnosti neudělali vůbec nic," řekl Haye.

Zprávy o konci jeho kariéry se objevily už v úterý, kdy britská boxerská rada oznámila, že Haye nepožádal o obnovení licence. "Když včera hodiny odbily půlnoc, moje boxerská kariéra skončila," prohlásil dnes Haye. "Už když jsem si jako desetiletý kluk poprvé navlékl rukavice, řekl jsem si, že právě v tenhle den toho nechám," dodal.

Mezi profesionály strávil devět let s bilancí 25 vítězství a dvou porážek. V těžké váze boxoval až poslední tři roky, předtím byl mistrem světa v polotěžké váze. "A ty dva tituly ze mě udělaly jednoho z nejlepších britských boxerů v historii," dodal tradičně výřečný Haye.

Prestižní titul v těžké váze získal v roce 2009 po památném vítězství nad ruským obrem Nikolajem Valujevem. Dvakrát ho pak obhájil, než přišla prohra s Vladimirem Kličkem. "Sice jsem si nesplnil sen o sjednocení titulů, ale aspoň jsem do téhle váhy dokázal přinést nějaké vzrušení, což bylo zoufale potřeba. A s tím můžu být spokojený," konstatoval.

Reklama

Související témata: