Hlavní obsah

ČOV vítá rozhodnutí poslanců o zdanění odvodů z loterií

PRAHA

Český olympijský výbor se pozitivně postavil k rozhodnutí poslanců Parlamentu České republiky, kteří minulý týden schválili zákon o rozdělení odvodů z loterií. Pokud jej schválí senát, měl by nový zákon přinést do sportovního prostředí více než dvě miliardy korun. Zástupci ČOV ale upozornili, že pro český sport to neznamená výrazné navýšení finančních prostředků, nýbrž udržení výše zdrojů z minulých let.

Foto: ČOV

Místopředseda ČOV pro ekonominku Jiří Kejval

Článek

Sport má dostat ze zdanění hazardu třetinový podíl, což sportovní prostředí v minulém týdnu přijalo s nadšením. Pokud se tak stane, znamenalo by to úspěch aktivity sportovního hnutí Hvězdy nepadají z nebe, které podpořilo více než šedesát tisíc lidí. Z prostředků by měla být financována zejména mládež. ČOV přivítal i návrh, aby se peníze rozdělovaly prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

"Tak bude zajištěno, že tyto peníze půjdou skutečně a zcela transparentně na účel, k němuž jsou určeny," stojí v prohlášení ČOV. "V případě schválení předmětného zákona nezíská český sport jedinou korunu navíc, ale pouze 'uhájí' své nezáviděníhodné pětadvacáté místo mezi zeměmi Evropské unie!" upozornil však místopředseda ČOV pro ekonomiku Jiří Kejval.

Přesto se zástupci ČOV bojí toho, že Senát zákon vrátí zpět do sněmovny s tím, že by finanční zdroje získané zdaněním hazardu měly směřovat do obcí. O tom se v posledních dnech hodně spekuluje. "Tento návrh se opírá o tvrzení, že obce přišly o miliardy korun. Opak je pravdou, neboť současný návrh předmětného zákona navýšil příjmy obcí, na rozdíl od sportu, o více než dvě miliardy korun," vysvětlil Kejval.

Reklama