Hlavní obsah

Pastrňák je novým králem českého sportu. Teprve jako čtvrtý hokejista v historii

V zámoří se musel o Maurice Richard Trophy, která je určena nejlepšímu střelci základní části kanadsko - americké NHL podělit po konci uplynulé sezony s fenomenálním ruským snajprem Alexandrem Ovečkinem, doma byla koruna krále českého sportu určena jen a jen jemu. Však ji také čtyřiadvacetiletý hokejista ve službách Boston Bruins David Pastrňák laskal a hýčkal, když ji přebíral ještě předtím, než se vydal zpátky za oceán. Tentokrát ovšem nikoli při slavnostním galavečeru v tradičních prostorách pražského hotelu Hilton, jak je už po léta u ankety Sportovec roku České republiky zvykem, ale na parketách nuselské sokolovny.

Trofej v ohrožení? Kdyby Marchand viděl, jak je koruna krásná, ukradne jí, varuje David PastrňákVideo: Sport.cz, BPA

 
Článek

Koronavirová pandemie drtila v končícím roce život na celé planetě. Ten sportovní samozřejmě také. Odloženy musely být letní olympijské hry plánované do Tokia, nekonal se evropský fotbalový šampionát, mistrovství světa v hokeji, tenisový Wimbledon a spousta dalších mistrovství a vrcholných soutěží.

Ale i tak posbírali čeští sportovci spoustu úspěchů a cenných vavřínů, a proto se 62. ročník ankety Sportovec roku ČR pořádaný Klubem sportovních novinářů ve spolupráci s agenturou BPA sport marketing letos uskutečnil. Ovšem vzhledem k panujícím hygienickým opatřením a vládním nařízením bez zmiňovaného galavečera, o který byl nový král českého sportu David Pastrňák ochuzen. Dalších devět hvězd českého sportu figurující v první desítce rovněž, což platilo samozřejmě i pro tři nejlepší kolektivy a legendu uváděnou do pomyslné síně slávy českého sportu Antonína Panenku.

Foto: BPA

David Pastrňák (vpravo) převzal korunu pro vítěze ankety Sportovec roku 2020, Antonín Panenka byl uveden mezi legendy.

Televizní diváci však o sportovní slávu nepřišli, neboť v libeňské sokolovně ji zaznamenaly kamery s předstihem a v úterním večeru se objevila na obrazovkách. Tentokrát se nesla v duchu motta: Vítězové StarDance tančí a gratulují sportovním vítězům.

Největších gratulací se pochopitelně dočkal vítězný David Pastrňák, nejlepší střelec NHL minulé sezony. Dlouhých patnáct let se čekalo, než anketu znovu vyhraje zástupce kolektivního sportu, vždyť Pastrňák se stal teprve čtvrtým hokejistou v historii, jenž se stal v tuzemsku sportovním králem.

Foto: BPA

Petra Kvitová obsadila ve Sportovci roku 2020 páté místo.

„Jarda Jágr před patnácti lety, Dominik Hašek po Naganu a ...," pátral Pastrňák v paměti, kdo byli ti před ním. Okamžitě si však vzpomněl. „Samozřejmě, pan Mikoláš," vzpomněl si na legendárního brankáře československé reprezentace a Vítkovic, jenž se stal Sportovcem roku před devětačtyřiceti lety.

„Neskutečné, nikdy jsem si nedokázal představit, že bych se mohl stát Sportovcem roku jako oni. Hokej je přece jen kolektivním sportem, takže na jednotlivce se pohlíží jinak," přiznával.

Foto: BPA

Je rozhodnuto. Vítězem ankety Sportovec roku 2020 je David Pastrňák.

„Nejkrásnější dárek, jaký jsem mohl k letošním Vánocům dostat. Koruna je nádherná. Přímo skvostná," laskal v rukou křišťálovou trofej, ztvárněnou a vyrobenou sochařkou, výtvarnicí a návrhářkou skla Alenou Matějka.

„Doma mi udělali parádní Síň slávy, takže koruna bude nejprve pod stromečkem, a pak na nejvýznamnějším místě mezi všemi trofejemi a cenami, které jsem v kariéře zatím získal," ujišťoval Pastrňák.

Anketa Sportovec roku České republiky 2020
1. David PASTRŇÁKhokej1253250 000
2. Ester LEDECKÁsnowboarding, alpské lyžování1109200 000
3. Martina SÁBLÍKOVÁrychlobruslení1051170 000
4. Tomáš SOUČEKfotbal994140 000
5. Petra KVITOVÁtenis936120 000
6. Ondřej PALÁThokej915100 000
7. Jiří PRSKAVECvodní slalom78980 000
8. Tomáš SATORANSKÝbasketbal68670 000
9. Markéta DAVIDOVÁbiatlon67360 000
10. Tomáš BÁBEKcyklistika64850 000
Pozn.: sportovec a sportovní odvětví, počet bodů, finanční odměna v korunách

Pastrňák, který se dostal mezi deset nejlepších potřetí v řadě, neboť v roce 2018 byl čtvrtý a loni obsadil třetí místo, vyhrál na body poměrně přesvědčivě, nicméně nejvíce prvních míst na hlasovacích lístcích 214 sportovních novinářů získala Martina Sáblíkovou. Rychlobruslařce, která v Salt Lake City na trati 3 000 m vybojovala titul mistryně světa, dalo nejvyšší možný počet bodů 45 novinářů, ale nakonec jí to stačilo jen na bronzový stupínek.

Foto: BPA

David Pastrňák přijímá gratulaci od šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky.

Druhé místo získala Ester Ledecká, úspěšná lyžařka a snowboardistka v jedné osobě. Na celkově čtvrtém místě se umístil fotbalista Tomáš Souček oblékající dres West Hamu United. Páté místo získala tenistka Petra Kvitová.

Petra Kvitová může Vánoce trávit s rodinou. Těší se hlavně na pohádky

Sport.cz, BPA

Šestou příčku obsadil držitel Stanley Cupu Ondřej Palát. Sedmý byl vodní slalomář Jiří Prskavec. Osmé místo patří basketbalistovi Tomáši Satoranskému. Devátá byla úspěšná biatlonistka Markéta Davidová. A desátou příčku získal dráhový cyklista, Tomáš Bábek, držitel evropského zlata.

Není bez zajímavosti, že na první místo některého z hlasovacích lístků se dostal každý z deseti nominovaných finalistů, Kupříkladu Pastrňák na něm figuroval v 36 případech, Tomáš Souček v 33, na konci tohoto žebříčku jsou Jiří Prskavec s dvěma prvními místy a Tomáš Bábek se třemi.

Díky mému umístění v anketě Sportovec roku je dráhová cyklistika zase vidět, těší Tomáše Bábka

Sport.cz, BPA

Martina Sáblíková potvrdila letošním třetím místem, že už patří mezi legendy českého sportu. Na medailové pozici je v anketě už po osmé v kariéře. V letech 2007, 2009 a 2010 zvítězila, dvakrát byla druhá a letos si připsala už potřetí bronzovou příčku

Tomáš Souček je nejlépe umístěným fotbalistou od roku 2004, kdy byl rovněž na čtvrtém místě Pavel Nedvěd. Mezitím sice Petr Čech posbíral osm nominací, ale nejlépe skončil pátý.

Nejlepší sportovní kolektiv roku
1. BIATLON - SMÍŠENÁ ŠTAFETA ČR (Puskarčíková, Davidová, Moravec a Krčmář)336*100 000 Kč
2. FOTBAL - reprezentace ČR muži336*80 000 Kč
3. FOTBAL - reprezentace ČR do 21 let 307 finanční odměna 60 000 Kč30760 000 Kč
* O pořadí na prvním místě rozhodl vyšší počet lepších umístění.

Nevídaně vyrovnaná byla v letošním roce kategorie kolektivů. Poprvé v historii dosáhly týmy na prvních dvou místech stejného bodového zisku, a tak o vítězi rozhodovalo pomocné kritérium.

Smíšená štafeta biatlonistů i fotbalový reprezentační A-tým nasbíraly shodně po 336 bodech. Rozsoudil je až vyšší počet lepších umístění. Biatlonisty dalo na první příčku 69 hlasujících novinářů, fotbalisty o dva méně.

Síla týmu je velká. Věřím, že se na ME můžeme postarat o překvapení, věří Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, BPA

Biatlon tak po individuálním vítězství Gabriely Koukalové v roce 2017 získal i historicky první triumf i mezi kolektivy. V minulosti skončily biatlonové štafety dvakrát druhé a dvakrát třetí. Ondřej Moravec proměnil svoji čtvrtou nominaci, Eva Puskarčíková se dočkala na druhý pokus.

Je to velká prestiž být v Síni slávy, když jsem z kolektivního sportu, říká Antonín Panenka

Sport.cz, BPA

Sportovní legendou uváděnou do Síně slávy českého sportu se stal fotbalový mág Antonín Panenka, který se mimo jiné proslavil legendární penaltou ve finále mistrovství Evropy v roce 1976, na němž českolovenská reprezentace získala zlato.

„Obrovské ocenění, kterého si nesmírně vážím. Emil a Dana Zátopkovi, Věra Čáslavská, Pepík Masopust, Ivan Hlinka a všechny další velké legendy. A teď mezi nimi já," jen těžko hledal fotbalový básník z vršovického Ďolíčku slova.

Foto: BPA

David Pastrňák s korunou pro vítěze ankety Sportovec roku 2020.

Novinkou letošního ročníku bylo udělení trofeje za „Oddanost sportu" pod záštitou Národní sportovní agentury. Ocenění každoročně převezme uznávaná sportovní autorita s vysokým morálním kreditem, která celoživotním přístupem ke sportu motivuje a inspiruje mladé sportovce.

Historicky prvním držitelem se stal pětadevadesátiletý Zdeněk Růžička, jenž třikrát reprezentoval na olympijských hrách jako gymnasta, v roce 1948 vybojoval bronzové medaile za sestavy na kruzích a v prostných. Od roku 1957 působil třicet let jako trenér, vychoval stovky gymnastů a gymnastek. Po roce 1989 pomáhal obnovit sokolskou činnost a působil jako starosta TJ Sokol Brno 1.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama