Hlavní obsah

Neporazitelná Sáblíková: Každá pětka bolí, ale tohle byl vážně hustý závod

Michal OsobaPrávo

Třetí závod, třetí triumf. Rychlobruslařský Světový pohár na dlouhých tratích nemá v této sezóně jinou vítězku než Martinu Sáblíkovou. Při premiérovém závodě na pět kilometrů v nizozemském Heerenveenu v poslední rozjížďce nedala v přímém souboji šanci o 15 let starší Němce Claudii Pechsteinové, která pro Sáblíkovou byla rychlobruslařským vzorem.

Foto: Reuters

Martina Sáblíková a Němka Claudia Pechsteinová v cíli závodu Světového poháru na 5000 metrů v nizozemském Heerenveenu.

Článek

Kdy už jste věděla, že svoji soupeřku a kamarádku před sebe nepustíte?

Claudia je zkušená, tak jsem si musela počkat. Byl to fakt hustý závod, jely jsme až do tří kilometrů tělo na tělo. Čtyři kola před cílem už jsem už ale viděla, jaký mám náskok a že bych to mohla dotáhnout.

Uvítala jste, že jste jely proti sobě v poslední dvojici?

Bylo to jasné, už po Světovém poháru v Astaně, já si hned říkala, že to bude pořádně těžký závod. A potvrdilo se.

Výsledný čas 6:58,87 vám také udělal radost?

Byla to moje první pětka letos, tak jsem moc nevěděla, co čekat. Ale jsem strašně ráda, že jsem to zvládla pod sedm minut.

Před závodem jste říkala, že ten závod asi bude hodně bolet. Bolel?

Určitě, ale ona bolí každá pětka.

Když jste při vyhlášení suverénně snožmo vyskočila na stupně vítězů, ani to nevypadalo, že máte za sebou tak těžký závod…

(směje se) To bylo tím, jak jsem byla ráda, že jsem vyhrála. Na pětce jsem byla už párkrát druhá, předtím třetí a teď jsem zase vyhrála. Navíc tu byli skvělí diváci, tak jsem si to parádně užívala s fanoušky.

Heerenveen je považován za baštu rychlobruslení. Byl v atmosféře velký rozdíl oproti Čeljabinsku nebo Astaně?

Určitě. Sice je pátek, navíc tady v této sezóně mají dva Světové poháry a mistrovství světa, na které bude asi největší nápor, ale i tak je ta atmosféra úplně jiná. Fandí všichni a nám všem.

Pechsteinová po porážce od vás ani nevypadala příliš zklamaně…

Já myslím, že Pechi je s druhým místem spokojená. Po té vynucené pauze se vrátila na stupně vítězů, to byl pro ni hlavní cíl.

Ve Světovém poháru na dlouhých tratích na ni máte náskok už sedmdesáti bodů. Jak blízko je celkový triumf?

Náskok tam je, ale musí se bojovat do konce. Vloni to také vypadalo, že Beckertová vyhraje a pak v Berlíně zlomila nůž. Může se stát cokoliv, zbývají ještě tři závody.

Reklama