Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná skončila po třech letech čtvrtá ve SP

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná skončila na Světovém poháru v japonské Nagoji čtvrtá na kilometru a dosáhla nejlepšího výsledku v seriálu po téměř třech letech. Naposledy se umístila těsně pod stupni vítězů v únoru 2009 v Drážďanech na 500 metrů. Ve finále čelila Novotná asijské přesile a nestačila na tři Číňanky.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Kateřina Novotná

Článek

"Předpokládala jsem, že Číňanky budou spolupracovat a závod se odehraje v jejich režii. Současně jsem si ale věřila, že se mi podaří jejich blok rozbít a na medaili si letos poprvé v závodě Světového poháru sáhnu," řekla ČTK Novotná, sedmadvacetiletá loňská mistryně Evropy ve víceboji.

V pětičlenném finále se hned od startu dost tvrdě bojovalo o pozice a domácí Japonka Ajuko Itoová za mohutné podpory publika tlačenici násobila. "Když se skupina zklidnila, vyrazila jsem ze čtvrté pozice, předjela jsem Číňanku a v okamžiku, kdy jsem předjížděla Japonku, udělala vedoucí závodnice krok stranou v druhé polovině zatáčky a následnou kolizi jsem neustála," dodala.

Závod se jí až na finále povedl, proto Novotnou tentokrát čtvrté místo hodně mrzelo a cítila se na lepší umístění. Čínský souboj vyhrála Li Ťien-žou. I když seriál SP v short tracku v příštím týdnu v Asii pokračuje a přesune se z Japonska do čínské Šanghaje, Novotná se vrací už nyní domů. Jejím nejlepším výsledkem ve Světovém poháru je třetí místo z roku 2006 na patnáctistovce v čínském Čchang-čchunu.

Dnešní výsledek je pro českou rychlobruslařku velkou vzpruhou před mistrovstvím Evropy, který se na konci ledna uskuteční v Mladé Boleslavi a znamená pro ni vrchol sezony. "Myslím, že jsem připravená dobře a ještě se zlepším. I na předchozí trati 1500 metrů jsem věděla, že mám na dobré umístění. Jela jsem těsně za Korejkou, která mě pravou nohou při dokončování odrazu ťukla do levé brusle v okamžiku největšího náklonu v zatáčce a už jsem letěla na mantinel. Nebylo to nic příjemného, jely jsme asi čtyřicítkou," dodala Novotná.

Reklama