Hlavní obsah

VIDEO: Stane se stříhání ovcí olympijským sportem? Na Novém Zélandu jsou pro

Spousta nových sportů se v posledních letech už v programu olympijských her objevila, další si vymohly, že budou předváděny alespoň jako sporty ukázkové. Na olympiádě v Rio de Janeiru v roce 2016 kupříkladu paintball nebo rafting. Teď se stejnou myšlenkou koketují vyznavači soutěží ve stříhání ovcí, které jsou populární hlavně na Novém Zélandu a v Austrálii.

Foto: ČTK/AP

Jezde F1 Sebastian Vettel jako střihač ovcí na australské farmě. Nebohé zvíře mu museli přidržet, jinak by si mistr světa na chleba nevydělal...

Článek

Prvním krokem k zviditelnění nové sportovní disciplíny by se mohly stát Hry britského společenství, které se budou konat v roce 2014 ve skotském Glasgowě.

„Je to sportovní disciplína jako každá jiná. Už tím, že posunuje naše odvětví na úplně jinou úroveň,“ argumentuje předsedkyně organizace zastřešující střihače ovcí Jeannette Maxwellová. „Nastal proto čas, aby stříhání získalo celosvětový sportovní status. Jednou z cest by mohlo být dostat se jako ukázkový sport na Hry britského společenství, pokud ne rovnou na olympiádu," dodala.

Nejpopulárnější je tato „sportovní“ disciplína na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se pravidelně konají místní šampionáty, populární je ovšem i v Irsku. Není proto vyloučeno, že se stříhání ovcí jako ukázkový sport za dva roky na Hrách Commonwealthu v Glasgově skutečně objeví. Pokud vzbudí patřičný ohlas a divácký zájem, mohl by být do programu zařazen natrvalo.

Stříhání ovcí má několik disciplín – třeba stříhání na čas nebo stříhání jehňat v určitém časovém úseku. Největšími hvězdami jsou Ivan Scott z Irska a Kerri-Jo Te Huiaová z Nového Zélandu, kteří drží světové rekordy v osmihodinovém stříhání jehňat. Scott jich stačil ostříhat 749, jeho novozélandská kolegyně 507.

Pro propagaci svého sportu dělají na Novém Zélandu a hlavně v Austrálii hodně. Dohodli se třeba i s mistrem světa F1 Sebastianem Vettelem, aby si stříhání ovcí vyzkoušel a sportovním fanouškům demonstroval, o jak náročnou disciplínu se jedná.

Reklama