Hlavní obsah

Tokio je tři měsíce před začátkem OH kvůli koronaviru ve stavu nouze

Tři měsíce před začátkem odložených olympijských her se Tokio ocitlo potřetí ve stavu nouze kvůli šíření koronaviru. Japonský premiér Jošihide Suga dnes vyhlásil opatření, která zasáhnou zhruba čtvrtinu populace, neboť se vedle hlavního města týkají Ósaky a prefektur Kjóto a Hjógo. Suga zároveň slíbil, že Tokio od 23. července do 8. srpna uspořádá bezpečné olympijské hry.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Omezení potrvají od neděle do 11. května. Vláda uzavře restaurace a další podniky podávající alkohol včetně populárních karaoke barů, stejně jako kina či nákupní centra s rozlohou větší než 1000 metrů čtverečních. Bez diváků se také obejdou větší sportovní a kulturní akce. Firmy by měly zaměstnancům umožnit práci z domova, školy zůstanou otevřené.

Nová omezení budou platit i během takzvaného "Zlatého týdne", kdy Japonci slaví čtyři významné svátky a tradičně vyrážejí za rodinami, na výlety nebo dovolenou.

Opatření by měla skončit krátce před cestou prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha do Hirošimy, jež je v plánu 17. a 18. května. "Tento stav ohrožení je naprosto v souladu s celkovou vládní politikou. Nemá nic společného s olympijskými hrami, ale se 'Zlatým týdnem'," uvedl Bach, který má v městě zničeném v roce 1945 výbuchem atomové bomby pozdravit štafetu s olympijskou pochodní.

Japonsko se dosud nekontrolovanému šíření nákazy, které paralyzovalo mnohé vyspělé státy, vyhnulo. V zemi se 126 miliony obyvatel se od počátku epidemie potvrdilo okolo 550 000 případů koronaviru a v souvislosti s covidem-19 zemřelo méně než 10 000 pacientů. V poslední době však po výskytu jedné z nových, nakažlivějších variací koronaviru přibývá infikovaných a vakcinace Japonců postupuje pomalu.

Reklama

Související témata: